Algemene voorwaardenOp mijn iPhone koop ik een appje , maar dan krijg ik de boodschap dat de algemene voorwaarden van Apple zijn gewijzigd. Die moet ik eerst accepteren. En ik kan de ongeveer 65 pagina’s ook nog even doorlezen op mijn iPhone…

Ik weet niet hoe het met jou is, maar die lees ik dus niet meer. Net zomin als de algemene voorwaarden van heel veel grote bedrijven waar ik nu eenmaal diensten van wil afnemen.

Waarom lees ik die algemene voorwaarden niet?

Op de voorwaarden van Apple – of Google, Adobe of Bol.com – heb ik geen enkele invloed. Als ik de voorwaarden niet accepteer, dan heb ik geen alternatief. Ik moet er maar op vertrouwen dat de consumentenwetgeving mij voldoende beschermd. De enige keuze die ik heb is om de dienst niet te gebruiken.

Die kleine lettertjes…

Als jij net zo bent als ik, dan heb je ook helemaal geen zin om algemene voorwaarden door te lezen. Meestal staan ze vol met vervelende dingen als verplichtingen en boetes als je iets verkeerd doet. Persoonlijk wordt ik vaak chagrijnig van het lezen van algemene voorwaarden.

Want al lees ik de 65 pagina’s van Apple niet meer door, van alle kleinere bedrijven doe ik dat wel – dat zal wel beroepsdeformatie zijn.

Zelfs bij het afsluiten van een abonnement op de sportschool – een hele fijne, sfeervolle, kleine sportschool waar ik graag kom – weten ze me uit mijn humeur te krijgen als ik lees wat ik allemaal wel en niet met mijn sportpas mag en moet doen en wat ik moet betalen als ik hem kwijtraak.

En dat ze echt nergens voor aansprakelijk zijn.

En ook daar heb ik geen keus dan gewoon mijn handtekening zetten – of ergens anders gaan sporten.

Al heb ik eerlijk gezegd niet uitgeprobeerd wat er zou gebeuren als ik over de voorwaarden ging onderhandelen.

Wanneer moet je die voorwaarden wel lezen?

Raad ik je nu aan om altijd de algemene voorwaarden blindelings te accepteren? Nee! Niet doen! Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt – ook bij grote bedrijven.

Ik heb het dan niet over allerlei consumenten diensten, maar over afspraken die je als (kleine) ondernemer maakt met (grote) bedrijven.

Lees de voorwaarden en bepaal of ze acceptabel voor je zijn of niet. En onderhandel dan over de voorwaarden die je onredelijk of onacceptabel vindt.

Tips over het onderhandelen over algemene voorwaarden

  • Grote organisaties geven graag de indruk dat hun algemene voorwaarden in beton zijn gegoten en dat het “graag of niet” is – naar analogie van het Apple voorbeeld aan het begin van dit artikel. Maar in 90% van de gevallen is er op onderdelen over te onderhandelen.
  • Noem een artikel alleen “onacceptabel” als dit een breekpunt voor je is. Zo niet, noem het dan “onredelijk” of iets dergelijks.
  • Laat alles wat je niet begrijpt uitleggen. Bijvoorbeeld door te vragen over welke situatie het artikel gaat.
  • Als de (mondelinge) interpretatie van het artikel anders is dan hoe het is opgeschreven, laat de interpretatie dan op schrift stellen – of doe dit zelf in een e-mail en vraag of dit inderdaad is wat mondeling is besproken. Daar kun je bij problemen later op terugvallen.
  • Als je echt grote pijn in je buik krijgt van het doorlezen van algemene voorwaarden: scan ze dan globaal, maar lees in ieder geval de relevante artikelen, zoals aansprakelijkheid, boetebeding, acceptatie van product of dienst, ontbinding van de overeenkomst, betaaltermijn en intellectueel eigendom (als je iets creëert).
  • Veel organisaties proberen onbeperkte aansprakelijkheid neer te leggen bij hun leveranciers. Dit is vaak onredelijk, zeker als jij een kleine ondernemer bent. Accepteer dat niet, maar houd vast aan een redelijke regeling, bijvoorbeeld het bedrag waar je voor verzekerd bent of een jaarhonorarium.

Tot slot: wees niet bang om de algemene voorwaarden ter discussie te stellen. Uitzonderingen en aanpassingen kunnen bijna altijd gemaakt worden!

Vind jij het lastig om zelf je insteek te bepalen bij het onderhandelen over de algemene voorwaarden? Ik help je graag met onderhandelcoaching!

Onderhandeltips-in-je-mailbox
Ontvang 10 keer per jaar gratis tips, inzichten en aanbiedingen over onderhandelen. Je ontvangt ook de gratis checklist onderhandelen.
Je gegevens worden nooit met anderen gedeeld.

Over De Onderhandelcoach – Jeanette de Haas

Ik geloof in samenwerken, vragen stellen en zakelijke relaties waarbij de belangen van alle partijen in evenwicht zijn.

Als onderhandelcoach werk ik 1-op-1 met ondernemers en in company met teams voor wie onderhandelen belangrijk is.

Heb je een belangrijke onderhandeling en zie je er tegenop? Laat mij je helpen!

Check het aanbod >>