Annette Biesboer

Annette Biesboer

“We hebben de 2-daagse training met het hele contractmanagementteam gevolgd en dat was sowieso al goed voor de teambuilding. Doordat de training niet heel strak was opgezet qua programma en tijd was er veel tijd voor de onderwerpen waar we op dat moment behoefte aan hadden. We hebben veel ervaringen met elkaar kunnen delen.

Inhoudelijk heeft de training ons veel inzicht opgeleverd. Inzicht in de onderhandelingsstijlen en welke stijl wanneer toe te passen. Ook inzicht in wat de voorkeursstijlen zijn van ieder teamlid. De praktijkvoorbeelden van zowel Jeanette als van de teamleden waren erg nuttig. Het oefenen heeft ons geleerd wat wel werkt en wat niet werkt. De aangereikte hulpmiddelen, zoals het voorbereidingsformulier, passen we nu ook daadwerkelijk toe.

Het is ook mooi om te zien dat we elkaar helpen en scherp houden als iemand een onderhandeling in moet gaan.

Ik heb Jeanette’s begeleiding ervaren als prettig en professioneel.

Prettig omdat ze goed inspeelt op de groep en niet ‘gewoon’ een programma afdraait. Jeanette laat tijdens de training ook iedereen in zijn of haar waarde en iedereen komt voldoende aan bod.

Professioneel omdat ze echt weet hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Jeanette kon altijd wel met een relevant voorbeeld komen en ze begreep ook heel goed waar wij tegenaan lopen en hoe onze opdrachtgevers werken.

Ik raad deze training van harte aan voor andere organisaties. De training zit goed in elkaar, is praktijkgericht en direct toepasbaar en bovendien ook nog leuk om te volgen. 
Voordat ik de training had gevolgd zou ik zeggen dat andere bedrijven (met wie je eventueel aan de onderhandeltafel komt te zitten) vooral geen training moeten volgen; dit om ze niet wijzer te maken dan ze zijn. Maar we hebben van Jeanette geleerd dat het alleen maar een voordeel kan zijn als iedereen op een goede manier de onderhandeling in gaat.”

Annette Biesboer, Manager Contractmanagement, Van Hattum en Blankevoort
Vincent Hindriksen

Vincent Hindriscksen

Een entrepreneur moet flink wat leren voordat succes haalbaar wordt. Sommige leermomenten zijn kleine stappen vooruit, andere zijn als een brug over een rivier. De cursus win-win onderhandelen was voor mij zo’n brug. Na de cursus snapte ik ècht hoe ik een klant zover kreeg goed te betalen voor mijn werk. Nu 2 jaar later heb ik 3 werknemers in dienst en voldoende opdrachten om verder te groeien.

Als ik conculega’s op conferenties spreek, hoor ik dat ze moeite hebben met voldoende geld binnen krijgen. Ze hebben wel voldoende opdrachten, maar niet voldoende geld om bijvoorbeeld te kunnen investeren. Ik hou dan het liefst geheim, waarom mijn bedrijf een sponsor is van de conferentie: die ene cursus twee jaar geleden.’

Vincent Hindriksen, eigenaar Stream Computing, Stream Computing
Sabine van den Berg

Sabine van den Berg

“Vooraf twijfelde ik of het bedrag dat ik uitgaf aan onderhandelcoaching ook voldoende zou opleveren. Zou ik na het traject tevreden terug kunnen kijken op het behaalde resultaat?

Voordat ik aan het coachingstraject bij Jeanette begon vond ik het lastig om de balans tussen een goede relatie hebben met een afnemer en je niet voor zijn karretje te laten spannen te bewaken.

Het coachingstraject heeft ervoor gezorgd dat ik minder door emoties geleid wordt bij het onderhandelen. En wanneer ik wel bijvoorbeeld boos of teleurgesteld ben, kan ik weer teruggrijpen op wat ik van Jeanette geleerd heb.

Het lukt me nu beter om zakelijk te blijven en goed voor ogen te houden wat ik wil. Zonder dat de tegenpartij zijn respect voor me verliest. En dat is wat ik wilde bereiken.

Ik heb Jeanette’s begeleiding als positief ervaren. We hebben diverse situaties op gebied van onderhandelingen doorgenomen en daar uitgebreid over gesproken. Dit heeft me geholpen inzicht te krijgen in mijn manier van onderhandelen, wat de valkuilen zijn en waar ik in ieder geval op moet letten.

Het inlevingsvermogen in mijn onderhandelingspositie en het doorvragen om het probleem helder in beeld te krijgen vond ik de twee beste eigenschappen van Jeanette om het traject succesvol af te ronden.

Ik zou een coachingstraject onderhandelen aanbevelen aan andere ondernemers die betere resultaten willen bereiken door te onderhandelen.”

Sabine van den Berg, Mts René Verdonk Brocolli

Robert Prein

“Ik werk als danser en acteur en wilde graag mijn inkomen verhogen door daar nog iets naast te doen.

Ik klopte bij De Onderhandelcoach aan voor een coachingssessie vanwege aankomende sollicitaties waarin ik mijn tarief wilde verhogen.

Wel heb ik even getwijfeld of ik hiervoor een coachingssessie zou doen. De prijs vond ik best fors en ik voelde ook enige gêne om om hulp te vragen.

De onderhandelcoaching heeft mij een fee opgeleverd waar ik tevreden mee ben. Om het in getallen uit te drukken: Ik heb mijn fee met 65% kunnen verhogen! En daarnaast heb ik in volle overtuiging kunnen aangeven wat ik wilde. Namelijk een flexibele bijbaan die geen belemmeringen naast mijn creatieve bezigheden als danser en acteur. Dat begrepen ze helemaal, en daar gingen ze ook mee akkoord.

Jeanette’s begeleiding is heel relaxed en open. Het gaf me vooral veel zelfvertrouwen om de onderhandelingen in te gaan en te gaan staan voor wat ik zelf wilde.

Het beste aan de begeleiding van Jeanette vond ik dat ze open en supportive reageerde op alles waar ik zelf onzeker over was. Plus: ze nam heel erg de tijd, ik voelde dat er echt aandacht was.

Aan andere ondernemers zou ik onderhandelcoaching 100% aanbevelen. Ik weet wie ik bel bij mijn volgende onderhandeling!”

Robert Prein, Danser en acteur
Gilles Traas

Gilles Traas

“Een middag lang luisteren naar de theorie achter onderhandelingstechnieken, dat wilden we absoluut niet. Onze training moest interactief zijn en praktijkgericht; dat was het voornaamste wat we Jeanette in de voorbereiding meegaven. Dat pakte ze uitstekend op. Steeds begon ze met een stukje theorie, waarna ze vroeg of wij dat herkenden en daarna was het: oefenen maar! Als wij een net iets andere situatie inbrachten, dan speelde ze daar ter plekke op in. Alle voorbeelden waren toegespitst op het vastgoed, en we gingen met de billen bloot.

Kun je je soms bij een training nog verschuilen achter je koffie en je pepermuntje, nu kwam iedereen aan de beurt in situaties die soms de week daarvoor nog gespeeld hadden. Zo zagen we meteen wat we goed deden en wat beter kon. Doorvragen en geduld hebben, leerde Jeanette ons, in vloeiend samenspel met de actrice die de rollenspellen voor haar rekening nam. Wil iemand zijn stuk grond niet verkopen? Niet te snel met een aanbod komen, maar geduldig blijven vragen waarom niet. Als je weet wat het belang van de tegenpartij is en welke emoties spelen, levert dat uiteindelijk een beter resultaat op. En dat zagen we die middag. Ik heb heel wat trainingen gehad, maar deze stak er met kop en schouders bovenuit: we behandelden echt wat wij dagelijks op de werkvloer tegenkomen. We zien al uit naar de komende training, in het najaar.”

Gilles Traas, provincie Noord-Brabant

Marijke van Veldhoven

“Bijna had ik mijn opdrachtgever laten gaan. Zo erg zag ik er tegenop om mijn fixed fee, nota bene door mijzelf ooit voorgesteld, open te breken. Maar het kon zo niet langer, ik was inmiddels meer dan twee keer zoveel waard. Om de gevreesde confrontatie aan te gaan vroeg ik hulp aan Jeanette. In vijf sessies loodste ze me met zachte hand de wereld van het onderhandelen in.

Ze leerde me na te denken over de kant van de ander, wat onze gezamenlijke en conflicterende belangen waren en hoe ik daarop in zou kunnen spelen. En dat ik niets moest weggeven zonder daarvoor iets terug te krijgen. We oefenden met rollenspellen, waarbij ze mij het gevoel gaf in alle veiligheid fouten te kunnen maken. Hoewel zij er zelf geen enkele moeite mee heeft, kan ze zich goed inleven in mensen die het moeilijk vinden om confrontaties aan te gaan.

Goed beslagen ten ijs ging ik het gesprek in. Wat ik alsnog doodeng vond, maar dat mag, zei Jeanette. Ik bén nou eenmaal niet het type ‘keiharde onderhandelaar’ en dat zal ik ook nooit worden. Dat was nogal een opluchting, dat dat niet hoefde. Want ik zat wél met een zeker gevoel in het gesprek. Ik wist wat ik wilde en heb me niet laten overdonderen. Mijn inzet was meteen hoog, op aanraden van Jeanette. Met een slechtnieuwsgesprek als dit begin je met het slechte nieuws, zei ze. Met resultaat: mijn onderhandelde tarief is nu bijna drie keer zo hoog! Ik heb Jeanette’s sessies ruimschoots terugverdiend.”

Marijke van Veldhoven, illustrator & stand-up cartoonist, Marijke van Veldhoven

Roos Schulte

“Veel van mijn vergaderingen zijn eigenlijk onderhandelingen, besefte ik laatst opeens. Ik had nog nooit zo over onderhandelingsstrategieën nagedacht, maar wilde daar graag meer over leren om meer invloed op een onderhandeling te kunnen uitoefenen. Toen ik Jeanette – die ik van het schoolplein ken – een keer daarover sprak, zei ze een aantal heel herkenbare dingen over vergadersituaties en –types. Dus was ik benieuwd naar haar workshop. Daar oefenden we in het doorvragen naar het belang van de ander.

Wat mij heel erg bijbleef, is het belang van een goede onderhandelingsvoorbereiding. Dat bleek al ter plekke: tijdens de casus verraste niets van wat de ander zei mij meer, waardoor ik er heel ontspannen bij zat. Ook kan ik nu beter inschatten in welk stadium ik collega’s moet betrekken in het proces van de voorbereiding. Jeanette zit stevig in haar stof en heeft een schat aan ervaringsverhalen, van haarzelf en anderen. Heel boeiend. Als een voorbeeld wat ver van me af stond, kon ze het altijd ombuigen naar iets wat ik in mijn dagelijkse praktijk zou kunnen gebruiken. Haar tips zijn praktisch, en direct toepasbaar. Door de balans tussen theorie en praktijk vloog de training voorbij.”

Roos Schulte, Van idee naar plan

Oscar van der Linden

“Ik heb bij ‘De Onderhandelcoach’ een workshop Win-Win onderhandelen gevolgd. Ik dacht dat onderhandelen in principe alleen ging over prijs-onderhandelen maar dat is zeker niet zo. Over inhoud, inzet en positie bijvoorbeeld kan ook allemaal onderhandeld worden. Kortom je staat er niet bij stil wanneer je deze vaardigheid allemaal in zou kunnen zetten. Enfin voordat de workshop begon heeft Jeanette met mij een telefonische uitgebreide intake gedaan o.a. om mijn doelstelling en werksituatie helder te krijgen en de inhoud van de training af te stemmen op mijn behoefte.

Na in de ochtend voornamelijk theorie op een heldere manier aangeboden te hebben gekregen, konden we na een uitstekende lunch in de middag hands-on verder in een rollenspel met een andere deelnemer. Dit was ook echt een eye-opener. Naast een heldere analyse van de situatie en een goede evaluatie had zij ook nog een digitale tool in de vorm van een soort sjabloon /checklist ter ondersteuning voor mijn onderhandelingen. Kortom de Workshop was uitstekend verzorgd ook nog eens op een prima locatie bij ZAAMEN in Haarlem.

Ik kan Jeanette van harte aanbevelen bij collega-ondernemers!”

Oscar van der Linden, vormgever, Ik Verbeeld Je