fbpx

Waarom je niet over je heen wilt laten lopen, maar het toch gebeurt!

Je wilt niet over je heen laten lopen! Maar als je dan met je uber-botte collega (of opdrachtgever) in een vergadering zit en hij je compleet over-ruled, dan laat je het gaan. Zelfs als je de onderhandeling hebt voorbesproken met je collega, dan nog gaat hij gewoon zijn eigen gang. Hij negeert je visie compleet en daardoor voel jij je klemgezet. Want om tijdens een onderhandeling je collega af te vallen, dat vind je onprofessioneel. Maar ondertussen worden je grenzen steeds verder opgerekt. Hoe komt het toch dat je dit eigenlijk niet wilt pikken, maar het toch doet?

Waarom je niet onderhandelt, terwijl je dat wel van plan was

Eigenlijk weet je wel wat je moet doen: niet meteen het eerste aanbod accepteren. Rationeel weet je best dat je zou moeten onderhandelen. Je hebt zelfs al een paar zinnetjes uit je hoofd geleerd: “dit aanbod is niet goed genoeg” of “zelf dacht ik meer aan…”. Maar in praktijk vind je het toch heel spannend om dat te zeggen. En dan hoor je stemmetjes in je hoofd die zeggen “misschien gaat het helemaal niet door als ik zeg dat ik meer wil” of “het geld komt later wel. Eerst zorgen dat ik binnen ben”. Voor je het weet ga je alweer akkoord met het eerste voorstel. Herkenbaar? Goede kans dat je (onbewust) bang bent dat als je meer vraagt je misschien helemaal niets krijgt. Als je gewoon accepteert wat er is aangeboden, dan heb je dat in ieder geval in de pocket.

Waarom je argumenten niet overtuigen

Goed voorbereid verschijn je aan de onderhandelingstafel. Je weet wat je wilt en je hebt ijzersterke argumenten waarvan je zeker weet dat die de ander zullen overtuigen. Maar tijdens de onderhandelingen worden je argumenten van tafel geveegd. Je hebt het gevoel dat je toch niet de juiste argumenten hebt gebruikt en voelt je in een hoek gedrukt. Snel probeer je nog wat nieuwe argumenten aan te dragen, maar ook dat werkt niet en dan sta je met je mond vol tanden. Herkenbaar? Dan denk je waarschijnlijk dat een onderhandeling beslist wordt door het beste argument. Maar dat is niet zo. Onderhandelingen worden niet beslist door het beste argument, maar doordat ieders belangen voldoende aan bod komen in een situatie dat je van elkaar afhankelijk bent om tot een oplossing te komen.

Videoblog – Wel of geen korting geven?

Je klant vraagt om korting. Je voelt je onder druk gezet. Is de deal voorbij als je hier niet op ingaat? Of moet geen korting geven en bij je aanbod blijven? Korting krijgen is leuk – korting geven niet altijd. Klanten vragen vaak om korting, maar is het ook altijd een goed idee om korting te geven? In deze video geef ik je handvatten om te bepalen of je wel of geen korting gaat geven.

Waarom je sowieso moet kunnen onderhandelen, ook al doe je het nooit

Gelukkig hoef jij niet veel te onderhandelen. Je werkt met vaste prijzen en daar wijk je niet van af. Onderhandelingsvaardigheden heb jij daarom niet nodig, want je gebruikt ze toch niet. Herkenbaar? Dan denk jij waarschijnlijk dat onderhandelen alleen gaat over de prijs. Maar onderhandelen is veel meer – en je doet het dagelijks! Ook als je je daar niet van bewust bent.

Zelf een bedrag noemen of niet?

In iedere onderhandeling komt het moment dat je moet zeggen wat je wilt. En als het om geld gaat dan vinden we dat extra spannend. Want zeg nu zelf: als je te hoog zit is het misschien meteen afgelopen. Maar zit je te laag dan loop je wat mis! Als je de ander laat openen dan kun je daar lekker flexibel op inspelen, of niet soms? Het antwoord is: soms wel en soms niet. Hoe het zit leg ik je uit in deze video.

Doe je maar wat of heb je een systematische aanpak?

Je weet niet zo goed hoe je het moet aanpakken aan de onderhandelingstafel. Dus je probeert je aan wat tips te houden en verder doe je maar wat. Je hebt niet het gevoel controle te hebben over het onderhandelingsproces en het gesprek voer je een beetje op goed geluk. Herkenbaar? Dan werk je waarschijnlijk zonder systeem. Daardoor ...

Wat nu als ze me niet aardig vinden?

Diep in je hart vind je jezelf teveel een softie om goed te kunnen onderhandelen. Als je aan een goede onderhandelaar denkt, dan zie je standvastig type voor je die hard pusht voor wat hij of zij wil. Maar jij houdt ook altijd rekening met wat de ander wil – jij begrijpt de ander ook wel. En dan is het best lastig om je eigen punten door te drukken. Soms hoor je ook een stemmetje in je hoofd vragen je of het nu echt zo belangrijk is dat je dit voor jezelf vraagt. En: een goede relatie is toch minstens zo belangrijk? De rest komt later wel. Hoe komt het toch dat het je niet lukt om iets voor jezelf te vragen – en vol te houden tot je het hebt gekregen?

Onderhandelen met dominante types, hoe doe je dat?

Wanneer je als zelfstandige te maken krijgt met een opdrachtgever die iets per se op zijn manier gedaan wil hebben, dan is dat vaak niet makkelijk. Je laat je misschien overrompelen door zijn dominante persoonlijkheid, waardoor je geneigd bent om maar mee te gaan met zijn wensen. Maar wat nu als je zo iemand tot een wat redelijkere opstelling wilt bewegen? In deze blog vertel ik je hoe je dat voor elkaar kunt krijgen.

Onderhandelen? Zo houd je je emoties onder controle!

Soms kunnen de emoties tijdens een onderhandeling hoog oplopen. Bijvoorbeeld als je vindt dat jou onrecht wordt aangedaan. Of wanneer je het gevoel hebt dat je totaal geen invloed op de uitkomst hebt. Je voelt je machteloos, boos, gefrustreerd… Hoe voorkom je dan dat je gaat schelden of dingen gaat zeggen waar je later spijt van krijgt? In deze blog geef ik je een aantal tips om je emoties onder controle te houden.

Onderhandelen vanuit een zwakke hand: 4 tips om toch je doel te bereiken!

Als je positie niet zo sterk is, lijkt onderhandelen misschien zinloos. Bijvoorbeeld wanneer je onderhandelt met een monopolist, als je actief bent in een competitieve markt, of als je tijdens een opdracht meerwerk hebt verricht. Kun je dan nog wel onderhandelen? Of moet je gewoon maar alles accepteren?

Prijs verhogen? Zo bereid je je optimaal voor op de onderhandeling!

Je wilt je prijs verhogen. Maar eerlijk gezegd zie je er nu al tegenop om dit met je klant te bespreken. Want wat als die jouw prijsverhoging volledig van de hand wijst? Wat moet je dan? Met een goede voorbereiding sta je sterker en bereik je betere resultaten. Daarom in deze blog: tips om je optimaal voor te bereiden op de onderhandeling!

Daarom is geen reden: 4 manieren om de ander wél met argumenten te overtuigen

Daarom is geen reden, dat weet ieder kind. En dus is het heel simpel: als jij iets wilt, zal je het moeten onderbouwen. Argumentatie helpt daarbij. Maar waar begin je? Met deze vier tips lukt het je wél om de ander te overtuigen.

Hoe versterk je je positie aan de onderhandelingstafel?

Door een Plan B achter de hand te hebben! Aan de onderhandelingstafel wil je natuurlijk de beste deal sluiten. Maar wat doe je als je er samen niet uit dreigt te komen? Hoe kun je [...]

Waarom je nooit meteen antwoord moet geven op de vraag: ‘Wat kost dat”?

Je herkent het misschien wel. Je wordt gebeld door een potentiële opdrachtgever, die meteen met de deur in huis valt door te vragen: ‘Wat kost dat?’ Hoe reageer je dan? Moet je meteen een prijs [...]

Irritatie tijdens onderhandelingen, hoe ga je daarmee om?

Als je je begint te ergeren aan je onderhandelingspartner, is dat een signaal dat er iets moet gebeuren. Irritatie staat een goede oplossing namelijk in de weg en kan in het ergste geval uitmonden in [...]

Effectief onderhandelen voor ondernemingsraden: zo vermijd je de grootste valkuilen!

Als lid van de ondernemingsraad wil je de belangen van je collega’s natuurlijk zo goed mogelijk behartigen. Maar juist omdat je zo betrokken bent, is onderhandelen soms best lastig. Hoe voorkom je dat je in een van de onderhandelvalkuilen belandt? Je leest het in dit artikel.

Gratis checklist om je onderhandelingen voor te bereiden
- Onderhandelen is een skill...

- Die ook jij kunt leren.

- Ongeacht hoe erg je tegen onderhandeling opziet.

Je gegevens worden nooit met anderen gedeeld.

Blog onderwerpen