Mijn naam is Jeanette de Haas. Ik leer ondernemers en professionals zakelijk onderhandelen, zodat ze een betere balans vinden tussen hun eigen belang en dat van de ander.

Toen ik begon te werken als inkoper in 2007 vroeg ik mij af of ik wel kon onderhandelen. Onderhandelen zag ik als een strijd en ik ging er altijd fel in. Ik vond het spannend om eisen te stellen, want de ander moet je wel tegemoet willen komen. Het moet je gegund worden. Nu kan een felle discussie aan de onderhandelingstafel best effectief zijn – zeker als inkoper. Maar… niet altijd.

Tijdens mijn MBA aan Webster University had ik geleerd over onderhandelen en flexibiliteit en het aanpassen van je onderhandelingsstijl aan de situatie, je doelen en de wederpartij. Dat was wel blijven hangen, maar de theorie kennen en het toepassen in de praktijk zijn nog wel 2 verschillende dingen.

Ik ging mij verder verdiepen in de theorie. Meer en meer kwam ik tot de conclusie dat je beter de belangen centraal kunt zetten: waarom willen partijen wat ze willen?

Zo werd onderhandelen minder een strijd, en meer een belangenspel. Een spel dat gaat over het behartigen van de belangen van je eigen organisatie met inachtneming van die van de ander.

“De oplossing zit in de samenwerking, niet in het conflict”

Ik kan er nu ook van genieten om te zien hoe de wederpartij de onderhandelingen voert. Met bewondering voor de aanpak, ook al betekent dit soms dat het onderhandelingsresultaat niet helemaal is wat ik had gehoopt.

Onderhandelen in de praktijk

Als inkoper heb ik het voordeel dat ik de theorie meteen in de praktijk kan testen en zo ben ik er stap voor stap achter gekomen wat werkt en wat niet.

Voor mij is dat geworden:

  • Stevig opstellen als dat nodig is;

  • Hoofddoel is: samenwerken in een zakelijke relatie die voor beide partijen gunstig is;

  • Werken op basis van vertrouwen en goede, duidelijke afspraken;

  • Opties zoveel mogelijk open houden door niet alle eieren in 1 mandje te leggen;

En ik leer nog steeds bij doordat ik iedere dag weer zelf onderhandel in de praktijk.

Opleiding

Na een propedeuse in de politicologie ben ik in 1994 afgestudeerd in de Algemene Letteren met als hoofdvak Nederlands. In 2004 ben ik afgestudeerd aan Webster University als MBA (Master of Business Adminstration).

Om mijzelf te ontwikkelen als trainer heb ik diverse cursussen gevolgd voor trainers (train-de-trainer), o.a. bij Karen de Galan.

  • Trainingen geven;

  • Werkvormen ontwikkelen;

  • Roos van Leary (train-de-trainer);

  • Luisteren, samenvatten, doorvragen (train-de-trainer);

  • Assertiviteit (train-de-trainer);

  • Harvard onderhandelen (train-de-trainer);

Starten als zelfstandige

Vroeger zag ik mijzelf nooit als ondernemer, maar tijdens het vak “Entrepreneurship” tijdens mijn MBA zag ik opeens: dat pas juist wel bij mij! In 2008 startte ik als freelance inkoper en in 2011 als onderhandelcoach. De combinatie van zelf doen (als freelance inkoper) en aanleren aan anderen (als onderhandelcoach) is wat dat betreft het beste van 2 werelden.

Sinds 2011 heb ik veel ondernemers en professionals geleerd beter te onderhandelen op een manier die bij hen past. Een aantal van hen komt aan het woord over hun ervaring met mij.

Ik heb veel ondernemers in 1-op-1 sessies begeleid, diverse teams getraind in-company, en professionals in mijn open trainingen en netwerkbijeenkomsten geïnspireerd met lezingen over onderhandelen.

Tegelijkertijd heb ik gewerkt als freelance inkoper in de segmenten ICT, telecom, HRM en professional services voor (o.a.) Tele2/T-Mobile, Tata Steel, Eneco en ING.

Waarom onderhandelen?

Goed onderhandelen geeft zelfrespect en een prettige balans in professionele relaties. Als je op een vriendelijke manier je belangen kunt verdedigen, dan geeft dat enorme voldoening. Dat gun ik iedereen – en ik weet dat je dat kunt leren.

Ik zie ondernemers die te snel geïntimideerd zijn en hun eigen belang verwaarlozen, maar ook mensen (en bedrijven) die het onderste uit de kan willen. Beiden zijn niet duurzaam. Ik wil graag mijn bijdrage leveren zodat jij hier een betere balans in vindt.

Wat voor mij werkt hoeft niet hetzelfde te zijn als wat voor jou werkt. Bij onderhandelen maak je keuzes over hoe ver je wilt gaan en wat de uitkomst moet zijn. Daar pas je je onderhandelingsstrategie en hoe je je opstelt aan tafel bij aan. En het moet ook passen bij hoe je zelf bent als persoon. Daar kan ik je bij helpen, omdat ik die puzzel zelf ook telkens opnieuw leg voor mijn opdrachtgevers waar ik als inkoper voor werk.

Werken met mij

In mijn inkooprol gaat het me goed af om duidelijk en direct te communiceren, een lastige boodschap aan een leverancier te brengen zonder emotie, rustig te blijven in lastige onderhandelingssituaties en controle te houden over de situatie, ook als er veel onduidelijk is en de situatie complex.

Aan de andere kant snap ik als geen ander hoe lastig het kan zijn om voor jezelf te onderhandelen, hoeveel zorgen je maakt of je je klanten niet van je vervreemd als je teveel vraagt, en hoe je geneigd bent om meteen toe te geven als de ander een beetje druk uitoefent. Dat je lekker in je dienstverleningsrol zit en iedereen helpt – behalve jezelf. Omdat ik dat zelf soms ook lastig vind. Zeker als ik voor mijzelf moet onderhandelen. Namens een ander onderhandelen is zoveel gemakkelijker!

Van mij hoef je niets en ik zal je nooit pushen om een methode te gebruiken die niet bij je past. Ik help je de kracht in jezelf te vinden om onderhandelingsgesprekken te voeren die voor jou een goede uitkomst opleveren. Voor de meeste van mijn klanten is dat: een deal waar ze tevreden over zijn en daarna een prettige zakelijke relatie met de wederpartij.

Dat doe ik door je in stappen te leren hoe je een onderhandeling opbouwt, een onderhandelingsstrategie kiest, je gesprek voorbereidt en de onderhandelingen voert.

Onderhandelcoaching

In 1-op-1 sessies nemen we stap voor stap je voorbereiding door. Ik daag je uit om je doelen hoog genoeg te zetten, fungeer als klankbord en doe suggesties. Daarna oefenen we gesprekken. Samen puzzelen we om uit te vinden wat werkt en past bij jou. Het lukt altijd om een manier van communiceren te vinden waar je je goed bij voelt. Ik help je daarbij.

Sommige van mijn klanten maken zich zorgen dat ik hen te soft zal vinden, omdat ze denken dat ik zelf heel zakelijk en kordaat ben. Dat is niet nodig. Ik heb geen vast recept voor hoe je moet onderhandelen en geen oordeel over jouw werkwijze op dit moment. Hoe jij met anderen wilt omgaan en hoe je wilt dat ze met jou omgaan is mijn uitgangspunt. Samen zoeken we uit hoe je dat kunt bereiken op een manier die past bij jouw persoonlijkheid.

Contact

Zit jij voor een belangrijke onderhandeling en zie je er tegenop? Laat mij je helpen!

Stuur me een berichtje op: info@onderhandelcoach.com of bel me op telefoon 06 241 96 197.  Dan plannen we een telefonische afspraak in om samen te onderzoeken of ik je kan helpen.

Eerst meer lezen? Check:

Aanbod

Voor wie

Interview van Ellen de Lange met mij (30 min.)

Artikelen waar ik aan heb meegewerkt

Artikel over onderhandelen