Mijn naam is Jeanette de Haas en ik help ondernemers om niet te snel toe te geven aan de onderhandelingstafel waardoor ze meer verdienen en stevig hun belangen kunnen verdedigen.

Veel van mijn klanten worstelen om een goede balans te vinden tussen standvastig bij je eigen standpunt blijven en de relatie met de ander goed houden. Zonder goede balans:

   Geef je te gemakkelijk toe, waardoor je te weinig marge maakt;

   Zitten je emoties in de weg, waardoor je veel te fel reageert;

   Raak je de controle over het proces kwijt, waardoor je argumenten van tafel worden geveegd;

Dit dilemma van het vinden van de juiste balans herken ik uit mijn dagelijkse praktijk. Door mijn jarenlange ervaring heb ik een methode ontwikkeld om hiermee om te gaan. Om die dingen te zeggen, te vragen en te doen waardoor je de balans in evenwicht houdt. Die kennis en ervaring deel ik met mijn klanten, waardoor ze goede deals gaan sluiten – voor zichzelf, maar ook voor de ander. In alle redelijkheid.

Zo leerde ik onderhandelen

Naast Onderhandelcoach en ondernemer, ben ik ook freelance inkoper. Daardoor sta ik steeds met twee benen in de praktijk. Vanuit die ervaring weet ik precies waar jij tegenaan loopt en welke dilemma’s je moet overwinnen.

Het onderhandelen heb ik zelf met vallen en opstaan geleerd.

Ik dacht altijd dat je een soort geheim plan moest hebben om de ander te slim af te zijn bij het onderhandelen en dat je alleen op die manier je doel kon bereiken. Ik liet me niet in de kaart kijken, maar dat pakte lang niet altijd uit zoals ik had gewild.

Toen ik als inkoper ging werken werd het essentieel dat ik goed leerde onderhandelen. Ik ging boeken lezen over onderhandelen. En zo ontdekte ik dat mijn ideeën over onderhandelen lang niet allemaal klopten! Doordat ik voor mijn werk zo vaak onderhandel kon ik de nieuwe theorie beetje bij beetje uitproberen in de praktijk. En dat had verrassende effecten. Geen geheime agenda meer, maar open en eerlijk communiceren, zonder daarbij teveel toe te geven.

Waar ik onderhandelen voorheen zag als een noodzakelijk kwaad waarbij ik de tegenpartij moest zien te overtroeven, werd onderhandelen juist leuk! Voor mij is onderhandelen nu:

  • Stevig opstellen als dat nodig is;

  • Hoofddoel is: samenwerken in een zakelijke relatie die voor beide partijen gunstig is;

  • Werken op basis van vertrouwen en goede, duidelijke afspraken;

  • Opties zoveel mogelijk open houden door niet alle eieren in 1 mandje te leggen;

En ik leer nog steeds bij doordat ik iedere dag weer zelf onderhandel in de praktijk.

Opleiding

Na een propedeuse in de politicologie ben ik in 1994 afgestudeerd in de Algemene Letteren met als hoofdvak Nederlands. In 2004 ben ik afgestudeerd aan Webster University als MBA (Master of Business Adminstration).

Om mijzelf te ontwikkelen als trainer heb ik diverse cursussen gevolgd voor trainers (train-de-trainer), o.a. bij Karen de Galan.

  • Trainingen geven;

  • Werkvormen ontwikkelen;

  • Roos van Leary (train-de-trainer);

  • Luisteren, samenvatten, doorvragen (train-de-trainer);

  • Assertiviteit (train-de-trainer);

  • Harvard onderhandelen (train-de-trainer);

Starten als zelfstandige

Vroeger zag ik mijzelf nooit als ondernemer, maar tijdens het vak “Entrepreneurship” tijdens mijn MBA zag ik opeens: dat pas juist wel bij mij! In 2008 startte ik als freelance inkoper en in 2011 als onderhandelcoach. De combinatie van zelf doen (als freelance inkoper) en aanleren aan anderen (als onderhandelcoach) is wat dat betreft het beste van 2 werelden.

Sinds 2011 heb ik veel ondernemers en professionals geleerd beter te onderhandelen op een manier die bij hen past. Een aantal van hen komt aan het woord over hun ervaring met mij.

Ik heb veel ondernemers in 1-op-1 sessies begeleid, diverse teams getraind in-company, en professionals in mijn open trainingen en netwerkbijeenkomsten geïnspireerd met lezingen over onderhandelen.

Tegelijkertijd heb ik gewerkt als freelance inkoper in de segmenten ICT, telecom, HRM en professional services voor (o.a.) Tele2/T-Mobile, Tata Steel, Eneco en ING.

Waarom onderhandelen?

Goed onderhandelen geeft zelfrespect en een prettige balans in professionele relaties. Als je op een vriendelijke manier je belangen kunt verdedigen, dan geeft dat enorme voldoening. Dat gun ik iedereen – en ik weet dat je dat kunt leren.

Ik zie ondernemers die te snel geïntimideerd zijn en hun eigen belang verwaarlozen, maar ook mensen (en bedrijven) die het onderste uit de kan willen. Beiden zijn niet duurzaam. Ik wil graag mijn bijdrage leveren zodat jij hier een betere balans in vindt.

Wat voor mij werkt hoeft niet hetzelfde te zijn als wat voor jou werkt. Bij onderhandelen maak je keuzes over hoe ver je wilt gaan en wat de uitkomst moet zijn. Daar pas je je onderhandelingsstrategie en hoe je je opstelt aan tafel bij aan. En het moet ook passen bij hoe je zelf bent als persoon. Daar kan ik je bij helpen, omdat ik die puzzel zelf ook telkens opnieuw leg voor mijn opdrachtgevers waar ik als inkoper voor werk.

Werken met mij

In mijn inkooprol gaat het me goed af om duidelijk en direct te communiceren, een lastige boodschap aan een leverancier te brengen zonder emotie, rustig te blijven in lastige onderhandelingssituaties en controle te houden over de situatie, ook als er veel onduidelijk is en de situatie complex.

Aan de andere kant snap ik als geen ander hoe lastig het kan zijn om voor jezelf te onderhandelen, hoeveel zorgen je maakt of je je klanten niet van je vervreemd als je teveel vraagt, en hoe je geneigd bent om meteen toe te geven als de ander een beetje druk uitoefent. Dat je lekker in je dienstverleningsrol zit en iedereen helpt – behalve jezelf. Omdat ik dat zelf soms ook lastig vind. Zeker als ik voor mijzelf moet onderhandelen. Namens een ander onderhandelen is zoveel gemakkelijker!

Van mij hoef je niets en ik zal je nooit pushen om een methode te gebruiken die niet bij je past. Ik help je de kracht in jezelf te vinden om onderhandelingsgesprekken te voeren die voor jou een goede uitkomst opleveren. Voor de meeste van mijn klanten is dat: een deal waar ze tevreden over zijn en daarna een prettige zakelijke relatie met de wederpartij.

Dat doe ik door je in stappen te leren hoe je een onderhandeling opbouwt, een onderhandelingsstrategie kiest, je gesprek voorbereidt en de onderhandelingen voert.

Onderhandelcoaching

In 1-op-1 sessies nemen we stap voor stap je voorbereiding door. Ik daag je uit om je doelen hoog genoeg te zetten, fungeer als klankbord en doe suggesties. Daarna oefenen we gesprekken. Samen puzzelen we om uit te vinden wat werkt en past bij jou. Het lukt altijd om een manier van communiceren te vinden waar je je goed bij voelt. Ik help je daarbij.

Sommige van mijn klanten maken zich zorgen dat ik hen te soft zal vinden, omdat ze denken dat ik zelf heel zakelijk en kordaat ben. Dat is niet nodig. Ik heb geen vast recept voor hoe je moet onderhandelen en geen oordeel over jouw werkwijze op dit moment. Hoe jij met anderen wilt omgaan en hoe je wilt dat ze met jou omgaan is mijn uitgangspunt. Samen zoeken we uit hoe je dat kunt bereiken op een manier die past bij jouw persoonlijkheid.

Contact

Zit jij voor een belangrijke onderhandeling en zie je er tegenop? Laat mij je helpen!

Stuur me een berichtje op: info@onderhandelcoach.com of bel me op telefoon 06 241 96 197.  Dan plannen we een telefonische afspraak in om samen te onderzoeken of ik je kan helpen.

Eerst meer lezen? Check:

Aanbod

Voor wie

Interview van Ellen de Lange met mij (30 min.)

Artikelen waar ik aan heb meegewerkt

Artikel over onderhandelen