Individuele coaching onderhandelen en persoonlijk onderhandelingsadvies

Individuele coaching onderhandelen

Ik help jou met het vinden van een onderhandelstrategie die past bij jouw persoonlijkheid.

Zodat jij jouw doelen gaat bereiken, zonder jezelf te verliezen, terwijl je zakelijke relaties er beter op worden.

Voor iedereen die:

 • Regelmatig onderhandelt, maar betere resultaten wilt bereiken, zonder dat het ten koste van de relatie met de ander gaat.
 • Binnenkort een belangrijke onderhandeling heeft, maar er heel erg tegenop ziet.

Je hebt niks te verliezen:

JE HEBT GELIJK, IK MELD MIJ AAN VOOR EEN VRIJBLIJVEND GESPREK

Voorbeelden van de meest voorkomende problemen die ik oplos:

 • Als je onder druk gezet wordt dan schiet je in de emotie.

  Op dat moment lukt het je niet meer om zakelijk te blijven. Je wilt het onderhandelen los zien van of de ander je mag en je wilt je standpunt op een juiste, zakelijke manier brengen: het “spel” spelen, terwijl je ook jezelf blijft.

 • Je geeft teveel weg en doet te snel concessies.

  Achteraf baal je van jezelf dat je meteen akkoord bent gegaan. Maar je bent bang dat de ander afhaakt als je je grens aangeeft of dat de ander een slechte mening over je krijgt. Je wilt standvastig blijven en duidelijk zijn als de ander gaat pushen.

 • Je wilt een goed antwoord klaar hebben als de ander over de prijs begint.

  In de praktijk word je vaak overvallen en dan vraag je toch te weinig. Je wilt weten hoe ver je kunt gaan en niet angstig zijn om een goed prijs te vragen.

 • Je wilt op een positieve manier overtuigen.

  Je vraagt je af hoe je iemand meekrijgt die niet luistert of overtuigt is van zichzelf. Je wilt zelfverzekerd overkomen en krachtig je standpunt verwoorden.

 • Je wilt lef tonen en stevig in je schoenen staan. Durven vragen!

  In de praktijk is het soms lastig om “nee” te zeggen en vast te houden aan je eigen verhaal als de ander niet akkoord is of zeer negatief.

 • Je bent op zoek naar een duidelijke leidraad.

  Je hebt geen tools of methode om je aan vast te houden. Je doet maar wat, maar je vraagt je af of je er niet meer uit zou kunnen halen als je een goede basisstrategie zou hebben voor het onderhandelen. Je wilt controle krijgen over het proces, zodat je meer invloed krijgt op de uitkomst.

Doordat onderhandelen een vaardigheid is die overal gebruikt kan worden, zijn er veel verschillende dingen waar je tegenaan kunt lopen.

Je hebt niks te verliezen en een vrijblijvend gesprek met mij is nuttig en ook nog eens gezellig 😉.

JE HEBT GELIJK, IK MELD MIJ AAN VOOR EEN VRIJBLIJVEND GESPREK

Dit is wat je leert tijdens de coaching, ongeacht je huidige niveau:

 • Kennis van de bouwstenen en stappen van het onderhandelingsproces, zodat je een blauwdruk hebt die je telkens kunt toepassen.

 • Inzicht in je eigen onderhandelingsstijl, en de bijbehorende overtuigingen, zodat je een strategie kunt bepalen waar je je goed bij voelt en die tegelijkertijd resultaten oplevert.

 • Communicatievaardigheden waarmee je kunt focussen op de ander om te begrijpen wat zijn/haar belangen zijn, zodat jullie samen tot een geschikte oplossing kunnen komen.

 • Inzicht in onderhandelingsstrategieën, waardoor je ook kunt inschatten wanneer iemand ’terug’ onderhandelt.

Je leert dus hoe jij een werkende onderhandelstrategie bepaalt.

Zo’n strategie komt hierop neer:

 • Hoe je het beste kunt communiceren om een goed resultaat te krijgen, zonder dat de ander zich als de verliezer voelt. Dit ga je samen met mij oefenen.

 • Hoe je je onderhandelingsstrategie opstelt en uitvoert, zodat je in elke onderhandelsituatie kunt presteren, ook al ben je zenuwachtig.

 • Wat de beste aanpak is tijdens de verschillende fasen van het onderhandelingsproces, hierdoor sta je nooit meer voor verrassingen en weet je altijd wat je moet zeggen.

 • Hoe je onderhandelingstactieken herkent en pareert, zodat je nooit meer voor het karretje van een ander wordt gespannen.

 • Wat jouw onderhandelingsstijl is en hoe je daar het beste gebruik van kunt maken, zodat je met een leuk gesprek je eigen resultaten kunt verbeteren.

 • Durven vragen! Op de juiste manier jouw wensen op tafel leggen is cruciaal. Doe je het niet, dan krijg je sowieso niks. Doe je het fout, dan loopt de onderhandeling al snel stuk.

Vooraf twijfelde ik of het bedrag dat ik uitgaf aan onderhandelcoaching ook voldoende zou opleveren. Zou ik na het traject tevreden terug kunnen kijken op het behaalde resultaat?

Voordat ik aan het coachingstraject bij Jeanette begon vond ik het lastig om de balans tussen een goede relatie hebben met een afnemer en je niet voor zijn karretje te laten spannen te bewaken.

Het coachingstraject heeft ervoor gezorgd dat ik minder door emoties geleid wordt bij het onderhandelen. En wanneer ik wel bijvoorbeeld boos of teleurgesteld ben, kan ik weer teruggrijpen op wat ik van Jeanette geleerd heb.

Het lukt me nu beter om zakelijk te blijven en goed voor ogen te houden wat ik wil. Zonder dat de tegenpartij zijn respect voor me verliest. En dat is wat ik wilde bereiken.

Ik heb Jeanette’s begeleiding als positief ervaren. We hebben diverse situaties op gebied van onderhandelingen doorgenomen en daar uitgebreid over gesproken. Dit heeft me geholpen inzicht te krijgen in mijn manier van onderhandelen, wat de valkuilen zijn en waar ik in ieder geval op moet letten.

Het inlevingsvermogen in mijn onderhandelingspositie en het doorvragen om het probleem helder in beeld te krijgen vond ik de twee beste eigenschappen van Jeanette om het traject succesvol af te ronden.

Ik zou individuele coaching onderhandelen aanbevelen aan andere ondernemers die betere resultaten willen bereiken door te onderhandelen.

Sabine van den Berg, Verdonk Broccoli

Tijdens de coaching krijg je o.a. antwoord op vragen zoals:

 • Wel of geen korting geven?

 • Moet ik als eerste een voorstel doen, of kan ik beter afwachten?

 • Wat is een goed prijsbeleid voor mijn bedrijf?

 • Welke argumenten zijn overtuigend?

 • Hoe kan ik zakelijk blijven?

 • Moet ik concessies doen of vasthouden aan mijn eisen?

 • Hoe weet ik hoever de ander wil gaan?

 • Moet ik meteen mijn eisen op tafel leggen of kan ik beter wachten?

 • Hoe kan ik mijn prijzen verhogen zonder ruzie te krijgen met mijn klanten?

 • Kan ik het beste mondeling of schriftelijk onderhandelen?

Als jij een vraag over onderhandelen hebt, dan kan ik die beantwoorden.

Plan een gesprek in en bespreek je vraag met mij

Ik werk als danser en acteur en wilde graag mijn inkomen verhogen door daar nog iets naast te doen.

Ik klopte bij De Onderhandelcoach aan voor een coachingssessie vanwege aankomende sollicitaties waarin ik mijn tarief wilde verhogen.

Wel heb ik even getwijfeld of ik hiervoor een coachingssessie zou doen. De prijs vond ik best fors en ik voelde ook enige gêne om om hulp te vragen.

De individuele coaching onderhandelen heeft mij een fee opgeleverd waar ik tevreden mee ben. Om het in getallen uit te drukken: Ik heb mijn fee met 65% kunnen verhogen! En daarnaast heb ik in volle overtuiging kunnen aangeven wat ik wilde. Namelijk een flexibele bijbaan die geen belemmeringen naast mijn creatieve bezigheden als danser en acteur. Dat begrepen ze helemaal, en daar gingen ze ook mee akkoord.

Jeanette’s begeleiding is heel relaxed en open. Het gaf me vooral veel zelfvertrouwen om de onderhandelingen in te gaan en te gaan staan voor wat ik zelf wilde.

Het beste aan de begeleiding van Jeanette vond ik dat ze open en supportive reageerde op alles waar ik zelf onzeker over was. Plus: ze nam heel erg de tijd, ik voelde dat er echt aandacht was.

Aan andere ondernemers zou ik individuele coaching onderhandelen 100% aanbevelen. Ik weet wie ik bel bij mijn volgende onderhandeling!

Robert Prein, Danser en acteur

Over jouw onderhandelcoach

Jeanette de Haas - OnderhandelcoachAls ondernemer en freelance inkoper ben ik gepokt en gemazeld in het onderhandelen in de praktijk – aan beide kanten van de onderhandelingstafel. Mijn praktijkervaring combineer ik met theorie van onderhandelen, communicatiemodellen en trainingsvaardigheden. Tijdens mijn trainingen staan zelf oefenen en je eigen praktijk centraal.

Sinds 2011 geef ik training en individuele coaching onderhandelen – aan ondernemers en bij bedrijven.

Bij een goede onderhandeling worden de belangen van alle partijen gewaarborgd. De oplossing zit in de samenwerking en het gemeenschappelijke, niet in het conflict.

Ik leer je grip te krijgen op het onderhandelen door stap voor stap het onderhandelingsproces te doorlopen. Daarbij fungeer ik als klankbord en daag ik je uit om je eigen doelen scherp te zetten en je te verdiepen in die van de ander.

Hierdoor kun je voortaan zelf de regie nemen en zelfverzekerd onderhandelen waarbij je je grenzen bewaakt zonder daarmee de relatie te verstoren.

Jeanette de Haas

Bijna had ik mijn opdrachtgever laten gaan. Zo erg zag ik er tegenop om mijn fixed fee, nota bene door mijzelf ooit voorgesteld, open te breken. Maar het kon zo niet langer, ik was inmiddels meer dan twee keer zoveel waard. Om de gevreesde confrontatie aan te gaan vroeg ik hulp aan Jeanette.

In vijf sessies loodste ze me met zachte hand de wereld van het onderhandelen in. Ze leerde me na te denken over de kant van de ander, wat onze gezamenlijke en conflicterende belangen waren en hoe ik daarop in zou kunnen spelen. En dat ik niets moest weggeven zonder daarvoor iets terug te krijgen. We oefenden met rollenspellen, waarbij ze mij het gevoel gaf in alle veiligheid fouten te kunnen maken.

Hoewel zij er zelf geen enkele moeite mee heeft, kan ze zich goed inleven in mensen die het moeilijk vinden om confrontaties aan te gaan. Goed beslagen ten ijs ging ik het gesprek in. Wat ik alsnog doodeng vond, maar dat mag, zei Jeanette. Ik bén nou eenmaal niet het type ‘keiharde onderhandelaar’ en dat zal ik ook nooit worden.

Dat was nogal een opluchting, dat dat niet hoefde. Want ik zat wél met een zeker gevoel in het gesprek. Ik wist wat ik wilde en heb me niet laten overdonderen. Mijn inzet was meteen hoog, op aanraden van Jeanette. Met een slechtnieuwsgesprek als dit begin je met het slechte nieuws, zei ze.

Met resultaat: mijn onderhandelde tarief is nu bijna drie keer zo hoog! Ik heb Jeanettes sessies ruimschoots terugverdiend.

Marijke van Veldhoven, Eigenaar Message in a Drawing

Hoe werkt onderhandelcoaching?

Individuele coaching onderhandelen doe je in een 1-op-1 setting samen met mij.

De vorm van de persoonlijke coaching is afhankelijk van jouw wensen en wat je wilt bereiken tijdens het traject.

In 1-op-1 sessies nemen we stap voor stap je voorbereiding door. Ik daag je uit om je doelen hoog genoeg te zetten, fungeer als klankbord en doe suggesties.

Daarna oefenen we gesprekken. Samen puzzelen we om uit te vinden wat werkt en past bij jou.

Het lukt altijd om een manier van communiceren te vinden waar je je goed bij voelt. Ik help je daarbij.

Sommige van mijn klanten maken zich zorgen dat ik hen te soft zal vinden, omdat ze denken dat ik zelf heel zakelijk en kordaat ben.

Dat is niet nodig. Ik heb geen vast recept voor hoe je moet onderhandelen en geen oordeel over jouw werkwijze op dit moment.

Hoe jij met anderen wilt omgaan en hoe je wilt dat ze met jou omgaan is mijn uitgangspunt.

Samen zoeken we uit hoe je dat kunt bereiken op een manier die past bij jouw persoonlijkheid.

Persoonlijke VIP-sessie onderhandelen

1 dagdeel live-coaching op locatie in Haarlem

Tijdstip van 9:00 – 12:30 uur of van 13:30 – 17:00 uur.

De datum bepalen we samen in overleg.

Investering*: 750,- excl. btw

*Inclusief: 6 maanden “hot-line” advies tijdens je uitvoering

1-op-1 Zoom coaching

3 tot 5 sessies (van ongeveer 1 tot 1,5 uur per sessie) via Zoom of telefoon

Tijdstip nader in te plannen (ook ’s avonds)

Investering:
 • Losse sessie: 350,- excl. btw
 • 3 sessies: € 950,- excl. btw
 • 5 sessies: € 1.500,- excl. btw

Pakketten van meerdere sessies of combinatie van VIP-dag met Zoom follow-up is mogelijk.

Daar krijg je een speciale prijs voor na overleg over je wensen en doelen.

Persoonlijke coaching is heel geschikt voor ondernemers, zelfstandigen en directeuren en teams die:

 • Met hun eigen specifieke casussen aan de slag willen

 • Niet willen wachten op een groepscursus

 • Op een super efficiënte en effectieve manier snel stappen willen maken

 • Voor een belangrijke onderhandeling zitten en daar tegenop zien

 • Prijsverhoging bespreken en doorvoeren van > 100% bij een bestaande klant.

 • Onderhandelen met financiers (private equity en directies) bij het opzetten van een nieuwe zorgonderneming

 • Samenwerking opzetten in Oostenrijk voor een reisbureau met plaatselijke VVV

 • Klanten behouden zonder korting te geven voor een boekhoud- en administratiekantoor

 • Onderhandelen met afnemers in de groenteteelt over dagprijzen, meerwerk en aanbiedingen

 • Aanbieding doen aan een klant voor een prijs die > 4 keer zo hoog is als de concurrerende offerte voor een grafisch ontwerper

 • Opzetten onderhandelingsstrategie voor het verkrijgen van een promotie

 • Ontdekken van de onderhandelingsstijl die past bij de eigen visie op zakendoen en leidt tot een goed onderhandelingsresultaat met directeur van een technisch bedrijf

Ik heb sinds 10 jaar een eigen administratiekantoor, en ik moet natuurlijk regelmatig onderhandelen. Op advies van mijn zus ging ik bij Jeanette op cursus.

Sinds de training van Jeanette gaat het onderhandelen me veel soepeler af en heb ik er meer lol in! Dat is wel handig, want onderhandelen (over de prijs, maar ook over veel andere zaken, het bespreken van zaken) is een flink deel van mijn werk.

Dus Jeanette, dank voor je training.

Esther Schulte, Ocean Finance

Veel gestelde vragen

Onderhandelen leer je door te doen, maar dat kan wel veel tijd kosten. Zelf heb ik het onderhandelen in de praktijk geleerd. Ik had wel een baan waarin ik dagelijks aan de bak moest met onderhandelen. En dan nog: pas toen ik mij ging verdiepen in de theorie en checklists ging maken, kregen mijn onderhandelingen de juiste structuur en behaalde ik veel betere resultaten.

Beter leren onderhandelen zit vaak in kleine dingen:

 • je overtuigingen over onderhandelen zorgen er ongemerkt voor dat je te snel toegeeft,
 • de manier waarop je je aanbod presenteert maakt dat de klant wel of niet gaat onderhandelen
 • je zwakt je standpunt onbewust af door je taalgebruik

Deskundige feedback op wat je overtuigingen zijn en hoe je communiceert, zijn van onschatbare waarde om snel stappen te nemen naar een standvastige, overtuigende onderhandelingstactiek. Ik neem je bij de hand en leer je communiceren op een manier die wèl werkt.

Veel mensen denken dat je een geboren onderhandelaar moet zijn om er goed in te zijn. Mijn ervaring is juist dat iedereen kan leren onderhandelen. Ik heb keer op keer klanten gezien, die zich in korte tijd ontwikkelden van uitermate toegeeflijke personen tot mensen die hun belangen prima konden verdedigen. Wat je nodig hebt om het te leren is:

  • De wil om je onderhandelingsvaardigheden te ontwikkelen;
  • Het volgen van training en coaching over onderhandelen

Een veelvoorkomend misverstand is dat het bij onderhandelen gaat over zoveel mogelijk binnenhalen voor jezelf ten koste van een ander. Alle tactieken zijn toegestaan: overdreven eisen stellen, bluffen, dreigen en intimideren. Veel mensen willen niet op die manier hun zin krijgen en willen daarom niet leren onderhandelen.

Maar bluffen en dreigen zijn geen eigenschappen van een goede onderhandelaar. Bluffen en dreigen zijn onderhandelingstactieken die sommige mensen inzetten om hun zin te krijgen. Dat zijn niet de tactieken die je bij mij leert. Ik kan je wel leren hoe je je verdedigt tegen dat soort tactieken.

Gewoontes van goede onderhandelaars zijn: geduld om te luisteren, tijd nemen voor voorbereidingen, hoge verwachtingen, integriteit en vasthoudendheid. Deze gewoontes leer je je eigen te maken bij De Onderhandelcoach.

Je weet één ding zeker: als je blijft doen wat je nu doet, blijf je dezelfde resultaten halen.

Hoeveel geef je nu gemiddeld weg bij de onderhandeling? En stel je nu eens voor dat je niets meer weggeeft? Hoeveel levert je dat op? Per maand? En per jaar?

De meeste deelnemers verdienen hun investering bij de eerste onderhandeling terug!

Je bent van harte welkom om met mij te gaan samenwerken!

Jeanette de Haas

PS Ik kan je leren onderhandelen en dat doe ik graag – op een manier die past bij jouw persoonlijke stijl. Zodat jij vol zelfvertrouwen gaat onderhandelen.