Leren onderhandelen tijdens deze eendaagse workshop onderhandelen

Scherp onderhandelen voor relatiegerichte mensen

Praktische Onderhandelingsstrategieën om te krijgen wat je wilt

Herken je dit?

 • Je wilt voor jezelf opkomen, maar ook de relatie met de ander niet beschadigen; Je bent op zoek naar de juiste balans tussen hard of fel reageren en toegeven.
 • Je vraagt je af hoe je het beste kunt overtuigen. Meestal heb je wel goede argumenten, maar hoe moet je reageren als je argumenten van tafel worden geveegd?
 • Je hebt geen controle over het onderhandelingsproces en de onderhandelingsgesprekken. Je wilt zelfverzekerd kunnen onderhandelen.
 • Je vraagt je af hoe ver je kunt gaan. Vaak ben je bang om de boot te missen en dan geef je (te) snel toe. Maar hoe kan je vasthoudend zijn zonder de deal in gevaar te brengen?

Goede onderhandelaars weten hoe ze de sfeer goed moeten houden zonder toe te geven. Hoe je dat doet kun je leren. Iedereen kan leren onderhandelen op een manier die bij zijn of haar persoonlijkheid past. Zonder trucjes en met behoud van een goede relatie met de ander.


Onderhandelen kan heel ingewikkeld zijn. Dat komt omdat iedere situatie weer anders is. Soms zijn de belangen enorm en staat het resultaat voorop. In andere situaties is de samenwerking met de ander cruciaal. Ook je machtspositie ten opzichte van de wederpartij speelt een belangrijke rol. En dan moet je nog in de gaten houden dat je:

 • niet teveel weggeeft,
 • luistert naar de ander,
 • argumenteert,
 • vertelt wat jij eigenlijk wilt,
 • en een creatieve oplossing zoekt waar je allebei achter kunt staan.

Je moet continue schakelen. Angst om het “fout” te doen, teveel weg te geven, de ander boos te maken of met lege handen achter te blijven kunnen je flink in de weg zitten, waardoor het onderhandelen een zenuwslopend proces wordt.


Met een goed systeem voor het voorbereiden van de onderhandeling en het opdelen van de onderhandeling in stappen krijg je controle over het proces en de uitkomst.


Eendaagse workshop onderhandelen

Tijdens de eendaagse workshop onderhandelen bij De Onderhandelcoach leer je de 5 richtlijnen van het onderhandelen en hoe je je onderhandelingsstrategie het beste kunt voorbereiden. Je gaat de richtlijnen stapsgewijs oefenen, zodat je onderhandelingsgesprekken veel soepeler verlopen en jij je onderhandelingsdoelen gaat bereiken.


Over De Onderhandelcoach

De Onderhandelcoach geeft sinds 2011 workshops, trainingen en coaching over onderhandelen aan professionals, zelfstandigen, ondernemers, directeuren en teams. De drijvende kracht achter De Onderhandelcoach is Jeanette de Haas. Naast het geven van trainingen is Jeanette actief als freelance inkoper voor (middel-)grote bedrijven. Als freelance inkoper en zelfstandig ondernemer onderhandelt zij zelf regelmatig met leveranciers, (interne) klanten en afdelingen. Zij weet als geen ander hoe het onderhandelen in de praktijk eraan toe gaat en welke dilemma’s je daarbij moet oplossen.

Voorbereiding, hoge verwachtingen, luisteren en integriteit zijn de kernbegrippen bij de ontwikkeling tot een goede onderhandelaar.

Onderhandelen is geen magie. Het is een vaardigheid – en die kun je leren. De Onderhandelcoach helpt je daar graag bij.


Dit levert de eendaagse workshop onderhandelen je op:

 • Je weet hoe je je onderhandelingsstrategie moet voorbereiden;
 • Je kent de 5 richtlijnen voor het onderhandelen;
 • Je kunt het onderhandelingsproces opdelen in stappen om het overzichtelijk te maken;
 • Je kunt soepel onderhandelingsgesprekken voeren, waarbij je niet teveel weggeeft;
 • Je weet op op welk onderdeel van het onderhandelingsproces je je verder wilt ontwikkelen.

Wat gaan we doen

In deze eendaagse workshop onderhandelen staat “leren door doen” centraal. Door zelf te ontdekken wat werkt en wat niet kun je het geleerde veel gemakkelijker gaan toepassen tijdens de dagelijkse praktijk.

Het theoretische kader van het onderhandelen staat beschreven in de reader. Deze reader krijg je vooraf toegestuurd (digitaal), zodat je het maximale profijt kunnen halen uit de training.

Tijdens de workshop ligt de nadruk op doen en ontdekken aan de hand van je eigen praktijkcasus of één van de voorbeeld casussen die de trainer meeneemt.

Het theoretische kader zal kort worden besproken en is een leidraad voor de praktijk. De praktijk en het oefenen staan centraal tijdens de workshop.

De 5 richtlijnen van het onderhandelen zullen aan de orde komen:

 1. Zacht op de relatie, hard op de inhoud;
 2. Richt je op belangen, niet op standpunten;
 3. Zoek oplossingen in wederzijds belang;
 4. Dring aan op objectieve criteria;
 5. Ken je alternatieven.

Je leert werken met een sjabloon voor het voorbereiden van je onderhandelingen, zodat je controle over het onderhandelingsproces gaat krijgen.

En we gaan oefenen met de richtlijnen en het voeren van gesprekken, zodat je onderhandelingsgesprekken soepel gaan verlopen.

Nadat je je hebt aangemeld voor de eendaagse workshop onderhandelen vul je digitaal het intake formulier in, waarin je aan kunt geven waar jij tegenaan loopt en wat je wilt leren tijdens de workshop onderhandelen.

De syllabus met de theorie en oefeningen krijg je tijdens de workshop uitgereikt. Zo kun je naderhand alle informatie en tips nog eens nalezen.

Je bent heel erg welkom om mee te doen.

Jeanette de Haas

PS: Iedereen kan leren onderhandelen op een manier die past bij zijn of haar persoonlijkheid. Ik reik je tools en manieren aan hoe je het kunt aanpakken – jij bepaalt wat bij je past.

Klantervaringen

Roos Schulte“Veel van mijn vergaderingen zijn eigenlijk onderhandelingen, besefte ik laatst opeens. Ik had nog nooit zo over onderhandelstrategieën nagedacht, maar wilde daar graag meer over leren om meer invloed op een onderhandeling te kunnen uitoefenen. Toen ik Jeanette – die ik van het schoolplein ken – een keer daarover sprak, zei ze een aantal heel herkenbare dingen over vergadersituaties en –types. Dus was ik benieuwd naar haar workshop. Daar oefenden we in het doorvragen naar het belang van de ander.

Wat mij heel erg bijbleef, is het belang van een goede onderhandelingsvoorbereiding. Dat bleek al ter plekke: tijdens de casus verraste niets van wat de ander zei mij meer, waardoor ik er heel ontspannen bij zat. Ook kan ik nu beter inschatten in welk stadium ik collega’s moet betrekken in het proces van de voorbereiding.

Jeanette zit stevig in haar stof en heeft een schat aan ervaringsverhalen, van haarzelf en anderen. Heel boeiend. Als een voorbeeld wat ver van me af stond, kon ze het altijd ombuigen naar iets wat ik in mijn dagelijkse praktijk zou kunnen gebruiken. Haar tips zijn praktisch, en direct toepasbaar. Door de balans tussen theorie en praktijk vloog de training voorbij.”

Roos Schulte, programmamanager ouderenzorg bij Sint Jacob


Oscar van der Linden

“Ik dacht dat onderhandelen alleen ging over prijsonderhandelen, maar dat is zeker niet zo. Over inhoud, inzet en positie bijvoorbeeld kan ook onderhandeld worden. Je staat er niet bij stil wanneer je deze vaardigheid allemaal in zou kunnen zetten.

Vooraf heeft Jeanette met mij een uitgebreide telefonische intake gedaan om mijn doelstelling en werksituatie helder te krijgen en de inhoud van de training af te stemmen op mijn behoefte.

Na in de ochtend de theorie op een heldere manier the hebben behandeld, konden we na een uitstekende lunch in de middag hands-on verder in een rollenspel. Dit was echt een eye-opener.
Naast een heldere analyse van de situatie en een goede evaluatie kregen we ook nog een digitale tool in de vorm van een sjabloon/checklist ter ondersteuning van onze eigen toekomstige onderhandelingen.

Kortom: uitstekende workshop op een prima locatie bij ZAAMEN in Haarlem.
Ik kan Jeanette van harte aanbevelen bij collega-ondernemers!”
Oscar van der Linden, vormgever en kunstenaar van IkVerbeeldJe, www.ikverbeeldje.nl


Laura-Meesters“De workshop was erg leerzaam. Dankzij de vragenlijst kreeg ik meer inzicht in mijn positie als onderhandelaar.
Met deze kennis, uitgebreide toelichting, praktijkvoorbeelden en stapsgewijs uiteenzetten van de fases van een onderhandeling was de onderhandeling volgens de Harvard methode een goede test om de opgedane kennis in praktijk te brengen.

Voor mij heeft deze workshop zeker zelfvertrouwen gegeven voor onderhandelingen in de toekomst, hoewel ik nog steeds niet helemaal helder voor ogen heb hoe ik mijn opdrachtgevers het beste kan overtuigen dat mijn keuzes toch beter zijn dan die van hen…”

Laura Rijkhold Meesters, Interieurarchitect; www.laurameesters.nl

Datum: woensdag 21 oktober 2020

Tijdstip: 9:30 – 17:00 uur

Investering: € 450,- (excl. btw)

Locatie: Haarlem

Annuleringsregeling

Tot 4 weken voor de trainingsdatum kun je kosteloos annuleren. Je krijgt je geld teruggestort. Annuleren binnen 4 weken voor de trainingsdatum kost geld.

Je trainer en coach is Jeanette de Haas

Jeanette de Haas helpt (zelfstandig) professionals en ondernemers betere onderhandelaars te worden, zodat zij meer verdienen en hun doelen op allerlei gebied kunnen behalen.

Het onderhandelen heeft zij zelf met vallen en opstaan geleerd in uiteenlopende rollen in het bedrijfsleven.
Jeanette heeft een Master of Business Administration (MBA) gedaan en is doctorandus in de Letteren. Als Pricing Manager in de Telecom, Promotiemanager bij een uitgever, Global Analysis Manager bij Shell en freelance inkoper bij diverse grote bedrijven heeft zij veel ervaring opgedaan met onderhandelen en de manier waarop (grote) bedrijven werken.
Als trainer en coach Onderhandelen leert ze ondernemers en professionals hoe zij (prijs)onderhandelingen zelfverzekerd naar hun hand zetten.

Wil je meedoen of heb je nog vragen?

Als je nog vragen hebt, neem dan gerust contact met me op. Je krijgt altijd binnen 48 uur antwoord.

Wanneer je graag wilt meedoen aan deze training, kun je je hieronder aanmelden. Na je aanmelding ontvang je de factuur en een intake formulier waarop je kunt aangeven wat jij wilt leren en wat je nodig hebt.

Liever een andere datum? Kies bij datum & locatie dan voor de optie “Andere datum”. Bij 4 deelnemers voor deze optie prikken we een datum waarop iedereen kan.

Wil je deze training bij jou in het bedrijf organiseren? Ook dat kan! Neem dan contact op voor overleg.

Aanmeldingsformulier workshop win-win onderhandelen

  Datum & locatie (*)

  Naam (*)

  Telefoonnummer (*)

  E-mail adres(*)

  Naam organisatie(*)

  Straatnaam & nummer (*)

  Postcode en plaats (*)

  E-mail adres digitale factuur(*)

  Vragen en opmerkingen

  Praktische informatie

  Direct aanmelden

  Workshop onderhandelen
  Eendaagse workshop

  Data & locatie 2020:
  Wo. 21 oktober 2020, Haarlem
  Tijd: 9:30 – 17:00 uur
  Investering: € 450,- (excl. btw)
  Maximaal 8 deelnemers

  Over De Onderhandelcoach – Jeanette de Haas

  Ik geloof in samenwerken, vragen stellen en zakelijke relaties waarbij de belangen van alle partijen in evenwicht zijn.

  Als onderhandelcoach werk ik 1-op-1 met ondernemers en in company met teams voor wie onderhandelen belangrijk is.

  Heb je een belangrijke onderhandeling en zie je er tegenop? Laat mij je helpen!

  Check het aanbod >>