zakelijke partnershipsIk werk liever alleen” vertelt mijn salesmaatje mij. “Dan kan ik tenminste zelf bepalen hoe ik werk en wat ik eraan overhoud.”

We bellen elkaar wekelijks om elkaar te motiveren salesacties te ondernemen en bespreken dan meteen van alles wat er zich zoal voordoet in ons bedrijf.

Mijn salesmaatje heeft slechte ervaringen met samenwerken met andere zelfstandigen. Zij bouwt websites en geeft daar ook trainingen in: Hoe bouw je je website in WordPress? Samen met een marketing expert ontwikkelde ze een training – waarbij de martketing dame de deelnemers leerde wat er inhoudelijk allemaal op de website moest komen – en mijn salesmaatje hoe je die website zelf kon bouwen in WordPress.

Leuk concept

Klinkt goed. Leuk concept. Samen wierven ze deelnemers en gaven de training. Maar het werd uiteindelijk een slechte ervaring. Waarom?

Nadat ze de training een keer samen hadden gegeven besloot de marketing dame dat zij het WordPress gedeelte van de training zelf wel kon geven – het materiaal had ze inmiddels in handen.

Dit komt heel veel voor bij zakelijke partnership: de ander gaat er met jouw ideeën – en werk – vandoor. Zo kost samenwerken veel tijd en energie, maar levert geen geld op. Alleen maar frustratie.

En dan wil je inderdaad liever alleen werken: geen gedoe, en je kunt alles zelf in de hand houden.

Samen kun je meer dan alleen

Toch is het doodzonde om geen samenwerking met andere ondernemers aan te gaan. Samen kun je vaak meer dan alleen. En het kan heel leuk zijn. Je kunt van elkaar leren en elkaars zwakke punten compenseren. Als het goed loopt, dan is het fijn om ook samen met een ander iets te ontwikkelen.

Bovendien krijg je de mogelijkheid om te groeien doordat je een grotere doelgroep kunt bedienen. En je kunt een compleet aanbod doen aan je klanten.

Waarom gaat het dan toch zo vaak mis in zakelijke partnerships?

Samenwerken tussen ondernemers gaat vaak mis, doordat de partners vooraf onvoldoende nadenken over de verschillende belangen die zij hebben. Ze stappen in een samenwerking, omdat ze het leuk vinden – met een vaag idee wat het gaat opleveren. Ze maken geen zakelijke afspraken, maar gaan ervan uit dat de ander blind te vertrouwen is en er net zo over denkt als zijzelf.

Veel samenwerkingen gaan niet mis door opzet van een van de partijen, maar doordat doelen, belangen e.d. helemaal niet worden uitgesproken. En dan liggen misverstanden en onbegrip op de loer.

Hoe zet je een zakelijk partnership dan wel op?

Beschouw het aangaan van een samenwerking als een onderhandeling. Bij een onderhandeling gaat het per slot van rekening om het maken van afspraken over tegenstrijdige belangen. Dat betekent:

  • Benader de samenwerking strategisch.
  • Denk goed na over de win-win. Hoe zorg je ervoor dat je er beiden profijt van hebt?
  • Maar kijk ook naar de risico’s. Wat kan er mis gaan?
  • Wees ook eens even wantrouwig. Vertrouwen moet de ander verdienen. (Jij natuurlijk ook.) Hoe kan je de beren op de weg tackelen?

Onderhandel vooraf over de manier waarop jullie gaan samenwerken en hoe je de samenwerking weer kan beëindigen. Dat geeft duidelijkheid en rust – en een kader waarop je elkaar kunt aanspreken.

Op naar mooie zakelijke samenwerkingsverbanden!

Hoe is dat voor jou? Werk jij liever alleen? Of werk jij graag met zakenpartners? Ik lees je ervaringen graag hieronder!

 

Hulp nodig bij het opzetten van een samenwerking? Maak vrijblijvend een afspraak met mij om te onderzoeken of en hoe ik je kan helpen.

Of plan meteen een telefonische afspraak in mijn online agenda.

Onderhandeltips-in-je-mailbox
Ontvang 10 keer per jaar gratis tips, inzichten en aanbiedingen over onderhandelen. Je ontvangt ook de gratis checklist onderhandelen.
Je gegevens worden nooit met anderen gedeeld.

Over De Onderhandelcoach – Jeanette de Haas

Ik geloof in samenwerken, vragen stellen en zakelijke relaties waarbij de belangen van alle partijen in evenwicht zijn.

Als onderhandelcoach werk ik 1-op-1 met ondernemers en in company met teams voor wie onderhandelen belangrijk is.

Heb je een belangrijke onderhandeling en zie je er tegenop? Laat mij je helpen!

Check het aanbod >>