Professioneel onderhandelen (E-learning)
Wil jij leren hoe je stevig opkomt voor je eigen belangen zonder de relatie met de ander op het spel te zetten?
- Leer hoe het onderhandelingsspel in elkaar zit
- Hoe bereid je je onderhandelingsstrategie voor
- Welke onderhandelingsstijl past bij jou en bij de situatie
- Wat mag je nooit weggeven – en wanneer moet je flexibel zijn
- Vol zelfvertrouwen leren onderhandelen
Wil jij van iedere onderhandeling een win-win situatie maken?
Goede onderhandelingsvaardigheden zijn essentieel om je doelen te bereiken, zowel zakelijk als privé. Maar een harde, onbuigzame opstelling werkt niet goed. Hoe krijg je dan toch wat je hebben wilt in een goede, professionele sfeer?
Veel mensen denken dat goede onderhandelaars hard, bot en onbuigzaam moeten zijn. Redelijke mensen voelen zich daar niet toe aangetrokken en laten daarom het onderhandelen liever aan anderen over. En dat is jammer.
Want onderhandelen doe je niet alleen over je salaris, de prijs van een huis of het tarief voor je klant. Zo onderhandel je met je collega over de verdeling van het werk, met je baas over de invulling van je functie, met je partner over je vakantiebestemming, en met het management over je projecten.
Met goede onderhandelingsvaardigheden verlopen deze gesprekken in een goede sfeer – en bereik je wat je graag wilt!
In deze online cursus leer je welke 5 elementen essentieel zijn bij iedere onderhandeling en hoe je die elementen optimaal gebruikt – in elke situatie. In de cursus komen tal van praktische voorbeelden aan de orde die je zult herkennen in je professionele leven. Ook komt je eigen onderhandelingsstijl aan de orde en hoe die stijl van invloed is op de onderhandeling.
Onderhandelen leer je niet alleen door de theorie te kennen, maar vooral ook door te doen. Je gaat dan ook aan de slag met onderhandelen om de vaardigheden onder de knie te krijgen.
Op welke vragen krijg je in deze cursus antwoord?
Welke 5 onderhandelingsstijlen zijn er en hoe kan je daar het beste gebruik van maken?
De meeste mensen verwachten onbewust dat de tegenpartij op dezelfde manier als zijzelf zal reageren aan de onderhandelingstafel. Maar dat is vaak niet het geval. Door de stijl van de ander te herkennen en hierop in te spelen haal je betere onderhandelingsresultaten.
Hoe zorg je ervoor dat jouw belangen niet van tafel worden geveegd?
Bij onderhandelen probeer je een ander ertoe bewegen iets gunstigs voor jou te doen. Onervaren onderhandelaars besteden gemiddeld 90% van hun voorbereidingstijd aan hun eigen positie en belangen en op de punten van conflict. Ervaren onderhandelaars verdiepen zich juist veel meer in de tegenpartij.
Welke manieren zijn er om te laveren tussen een harde en een flexibele opstelling aan de onderhandelingstafel?
Als je te flexibel bent, dan bereik je niet wat je nodig hebt, maar als je je te hard opstelt ook niet. Door keuzes te introduceren wordt het gemakkelijker om tot een goed resultaat te komen – voor beide partijen!
Wat is een goede argumentatie en hoe zet je die op?
Onderhandelen is een communicatieproces. Sommige argumenten zijn onweerlegbaar voor de tegenpartij. Deze argumenten leer je vinden en toepassen.
Hoe ga je om met emoties aan de onderhandelingstafel?
Soms zijn de belangen aan de onderhandelingstafel groot en zijn de partijen er persoonlijk bij betrokken. Angst om aan het kortste eind te trekken, manipulatie en emotionele aanvallen op de ander liggen dan op de loer. Je leert hoe je daar het beste mee om kunt gaan – zowel bij jezelf als bij de ander.
Welke rol speelt macht en hoe kun je daar gebruik van maken?
Macht, machtverschil en de perceptie van de macht spelen een essentiële rol tijdens onderhandelingen. Je leert wat je kunt doen om de machtbalans in te schatten en wat je moet doen om je machtspositie te verbeteren, zodat je je onderhandelingsdoel bereikt.
Inhoud van de cursus
Module 1: Introductie
In deze module maak je kennis met het begrip onderhandelen. Wat is onderhandelen en wanneer doe je dat? En wat zijn de eigenschappen van goede onderhandelaars? De methode van probleem-oplossend onderhandelen wordt hier geïntroduceerd.
Module 2: Onderhandelingsstijlen
De 5 onderhandelingsstijlen uit de conflicthanteringstheorie komen aan de orde. Je leert hoe je de 5 onderhandelingsstijlen kunt herkennen en wat je eigen voorkeursstijl is aan de onderhandelingstafel. Tot slot leer je welke onderhandelingsstijl het beste past bij de situatie.
Module 3: Belangen
In deze module leer je onderscheid maken tussen het innemen van posities tijdens de onderhandeling en de achterliggende belangen. Je leert hoe je je voorbereidt, welke vragen je kunt stellen en hoe je je eigen belangen naar voren brengt, zonder meteen al je kaarten op tafel te leggen.
Module 4: Keuzes
In deze module leer je hoe je oplossingen vindt voor het onderhandelingsissue. Aan het einde van deze module kun je flexibel zoeken naar een oplossing die voor beide partijen acceptabel is, zonder daarbij je eigen belangen uit het oog te verliezen.
Module 5: Argumenteren en de rol van onafhankelijke criteria
In deze module leer je je een goede argumentatie op te bouwen en te anticiperen op de argumentatie van de tegenpartij.
Module 6: Menselijke emoties aan de onderhandelingstafel
Aan het eind van deze module begrijp je waarom emoties vaak zo’n grote rol spelen tijdens onderhandelingen. Je weet hoe je daar het beste op kunt inspelen en hoe je hier al rekening mee houdt tijdens je voorbereiding.
Module 7: Alternatieven en machtsbalans
Tijdens deze module maak je kennis met het begrip “beste alternatief zonder overeenkomst”. Je leert hoe je de machtspositie van jezelf en van de tegenpartij kunt inschatten, hoe je je machtspositie kenbaar maakt, wanneer je de onderhandeling beter kunt afbreken en hoe je gebruik kunt maken van coalities.
Module 8: Afsluiting
In deze module kijken we terug op wat je geleerd hebt over onderhandelen en hoe je dit in de praktijk verder gaat gebruiken.
Praktische informatie
Deze e-learning cursus Professioneel Onderhandelen volg je vanaf je computer op je eigen tempo, wanneer jij daar tijd voor hebt.
Voor deze on-line cursus werk ik samen met StudyTube. Dat betekent dat de cursus op het platform van StudyTube draait en dat je een factuur ontvangt van StudyTube.
E-learning
De cursus bestaat uit video’s en teksten waarin ik de verschillende onderwerpen uitleg, multiple choice vragen over de inhoud en casusssen met video-oefeningen, waarbij je je reactie gaat opnemen via de webcam.
Over Jeanette
Jeanette de Haas is gepokt en gemazeld in het succesvol onderhandelen met uiteenlopende bedrijven. Als freelance inkoper voor (middel)grote organisaties weet zij voor haar klanten de beste resultaten binnen te halen én de relatie met haar onderhandelingspartner aan de andere kant van de tafel goed te houden.
Als trainer en coach Onderhandelen leert ze professionals en ondernemers hoe zij (prijs)onderhandelingen zelfverzekerd naar hun hand zetten.
Onder het label “De Onderhandelcoach” organiseert Jeanette naast persoonlijke coaching en in company workshops ook groepstrainingen en oefenmiddagen.
Onderhandelen kun je leren, en de Onderhandelcoach helpt je daarbij!
Wat kost deze training?
Je investering voor deze cursus Professioneel onderhandelen is € 249,- excl. btw
Aanmelden
Zo kun je je aanmelden: klik op de aanmeldknop hieronder. Je komt dan op de site van StudyTube. Dat is het platvorm waar deze e-learning cursus op draait.
Hoe ga je te werk?
1. | Klik op de aanmeldknop hieronder | |
2. | Klik op “Koop deze training” | |
3. | Maak een account aan door je gegevens in te vullen | |
4. | Klik op de “afrekenen” |