Incompany trainingen en workshops onderhandelen
Zijn jullie op zoek naar een incompany training onderhandelen, workshop, lezing, inspiratiesessie, of onderhandelingsspel?
Dan ben je hier aan het juiste adres.
Grote groepen, kleine groepen, een uurtje of meerdere dagen – alles is bespreekbaar.
Ik geef ook trainingen onderhandelen in het Engels.
Wat gaan jullie leren tijdens een incompany training onderhandelen?
Hoe groot mag de groep zijn?
Maakt niet uit!
Van groepjes van 4 personen tot 60 of meer – voor iedere groepsomvang kunnen we een interactief en leerzaam programma neerzetten.
Wel is het zo dat hoe kleiner de groep is, hoe meer persoonlijke aandacht er is voor de leerdoelen van individuele deelnemers.
Oefenen van gesprekken kan altijd, maar feedback geven aan alle deelnemers kan alleen bij groepen van maximaal 8 tot 12 deelnemers.
Daarnaast is het zo dat hoe groter de groep is, hoe strakker het programma. Bij kleine groepen is veel ruimte voor een losse invulling van de dag op basis van wat de deelnemers ter plekke nodig hebben.
De invulling van het programma spreken we vooraf door.
Hoe werk ik?
Jullie praktijk is altijd leidend, tenzij de groep heel onervaren is en zelf geen praktijkcasussen kan aandragen. In dat geval gebruik ik een voorbeeld casus (of een aantal casussen) die voor de deelnemers herkenbaar is.
Dat kan een casus zijn uit de sector waar jullie in werkzaam zijn, of een casus waar de principes die de deelnemers gaan leren mooi in verwerkt zijn.
Tijdens een training of workshop onderhandelen is de focus vooral op oefenen en praktijksimulaties, stellingen, discussies en evaluaties. Het theoretisch kader vormt een leidraad voor de invulling en loopt als een rode draad door het programma.
Aan het eind van de training onderhandelen kijk ik met de deelnemers vooruit om een plan te maken hoe ze het geleerde in praktijk gaan brengen en zo steeds beter worden in het onderhandelen.
Interesse?
Meer weten over een training onderhandelen binnen jouw organisatie? Neem nu vrijblijvend contact met mij op voor de mogelijkheden!
Mail: info@onderhandelcoach.com
Tel: 06 – 241 96 197
Wie zijn mijn klanten?
Onderhandelingsvaardigheden zijn super belangrijk voor veel professionals.
Ik geef training onderhandelen aan zowel teams die onderhandelen als een van hun kerntaken hebben als aan teams die andere skills als kerntaak hebben, maar daarnaast ook moeten onderhandelen om zaken voor elkaar te krijgen.
Vaak is onderhandelen weliswaar een belangrijke vaardigheid voor het team, maar zien de teamleden zich in eerste instantie niet als onderhandelaar. Zij zijn bijvoorbeeld product developer bij een kledingmerk, marketingmanager, spelontwikkelaar, tuinarchitect, leidinggevende in de techniek, kwaliteitsmedewerker bij een gemeente e.d.
Deze mensen hebben een dienstverlenende, creatieve of technische rol; het onderhandelen gaat hen van nature niet vanzelf af en ze zijn vaak onzeker of ze het wel goed doen.
In een workshop onderhandelen bij De Onderhandelcoach leren ze een systeem die ze telkens weer kunnen toepassen in hun onderhandelingen. En dat geeft zelfvertrouwen!
Sinds 2011 heb ik o.a. training onderhandelen gegeven aan:
“We hebben de 2-daagse training onderhandelen met het hele contractmanagementteam gevolgd en dat was sowieso al goed voor de teambuilding. Doordat de training niet heel strak was opgezet qua programma en tijd was er veel tijd voor de onderwerpen waar we op dat moment behoefte aan hadden. We hebben veel ervaringen met elkaar kunnen delen.
Inhoudelijk heeft de training ons veel inzicht opgeleverd. Inzicht in de onderhandelingsstijlen en welke stijl wanneer toe te passen. Ook inzicht in wat de voorkeursstijlen zijn van ieder teamlid. De praktijkvoorbeelden van zowel Jeanette als van de teamleden waren erg nuttig. Het oefenen heeft ons geleerd wat wel werkt en wat niet werkt. De aangereikte hulpmiddelen, zoals het voorbereidingsformulier, passen we nu ook daadwerkelijk toe.
Het is ook mooi om te zien dat we elkaar helpen en scherp houden als iemand een onderhandeling in moet gaan.
Ik heb Jeanette’s begeleiding ervaren als prettig en professioneel.
Prettig omdat ze goed inspeelt op de groep en niet ‘gewoon’ een programma afdraait. Jeanette laat tijdens de training ook iedereen in zijn of haar waarde en iedereen komt voldoende aan bod.
Professioneel omdat ze echt weet hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Jeanette kon altijd wel met een relevant voorbeeld komen en ze begreep ook heel goed waar wij tegenaan lopen en hoe onze opdrachtgevers werken.
Ik raad deze training van harte aan voor andere organisaties. De training zit goed in elkaar, is praktijkgericht en direct toepasbaar en bovendien ook nog leuk om te volgen. Voordat ik de training had gevolgd zou ik zeggen dat andere bedrijven (met wie je eventueel aan de onderhandeltafel komt te zitten) vooral geen training moeten volgen; dit om ze niet wijzer te maken dan ze zijn. Maar we hebben van Jeanette geleerd dat het alleen maar een voordeel kan zijn als iedereen op een goede manier de onderhandeling in gaat.”
Hoe ziet mijn aanbod eruit?
Masterclasses
Lezingen en webinars over onderhandelen
In deze interactieve lezing/workshop gaan we praktisch aan de slag met onderwerpen als:
- Veelvoorkomende fouten om te vermijden.
- Hoe weersta je prijsdruk?
- Wat zijn de do’s en don’ts om een goede prijs te krijgen?
Kortom, het gaat een leerzame bijeenkomst worden!
Liever een andere invulling van de lezing? Ook dat kan!
Onderhandelen voor ondernemingsraden
In de ondernemingsraad ga je omdat je invloed wilt uitoefenen op de beslissingen binnen je organisatie.
Je bent kritisch en je hebt een mening over welke kant je organisatie op moet.
Toch kan het lastig zijn om mee te sturen.
In deze training onderhandelen voor de ondernemingsraad leer je als team hoe je het onderhandelen het beste kunt aanpakken.
Onderhandelen voor rentmeesters
Bij grondaankopen voor de aanleg van overheidsprojecten (fietspaden, natuurontwikkeling, wegen e.d.), verkopen van (zonder toestemming) in gebruik genomen stukjes overheidsgrond, aanleggen van leidingen en kabels in het buitengebied e.d. sta je als onderhandelaar namens de overheid veelal tegenover een particuliere grondbezitter in het buitengebied.
Emoties over de grond, familieverbanden op de achtergrond, wantrouwen tegenover de overheid, tussenpersonen, en de kaders waarbinnen je vanuit je eigen organisatie moet opereren maken het vinden van een minnelijke oplossing uitdagend.
Hoe beter je communicatievaardigheden, hoe prettiger de oplossing en het contact met de ander.
→ Hoe ver ga je daarbij? En hoe doe je dat?
→ Hoe ga je om met emoties bij de ander?
→ En wat moet je doen om ook nog een efficiënt proces te doorlopen binnen de gewenste tijdslijnen?
“Een middag lang luisteren naar de theorie achter onderhandelingstechnieken, dat wilden we absoluut niet. Onze training onderhandelen moest interactief zijn en praktijkgericht; dat was het voornaamste wat we Jeanette in de voorbereiding meegaven. Dat pakte ze uitstekend op. Steeds begon ze met een stukje theorie, waarna ze vroeg of wij dat herkenden en daarna was het: oefenen maar! Als wij een net iets andere situatie inbrachten, dan speelde ze daar ter plekke op in. Alle voorbeelden waren toegespitst op het vastgoed, en we gingen met de billen bloot.
Kun je je soms bij een training nog verschuilen achter je koffie en je pepermuntje, nu kwam iedereen aan de beurt in situaties die soms de week daarvoor nog gespeeld hadden. Zo zagen we meteen wat we goed deden en wat beter kon. Doorvragen en geduld hebben, leerde Jeanette ons, in vloeiend samenspel met de actrice die de rollenspellen voor haar rekening nam. Wil iemand zijn stuk grond niet verkopen? Niet te snel met een aanbod komen, maar geduldig blijven vragen waarom niet. Als je weet wat het belang van de tegenpartij is en welke emoties spelen, levert dat uiteindelijk een beter resultaat op. En dat zagen we die middag. Ik heb heel wat trainingen gehad, maar deze stak er met kop en schouders bovenuit: we behandelden echt wat wij dagelijks op de werkvloer tegenkomen. We zien al uit naar de komende training, in het najaar.”
Over Jeanette de Haas
Mijn naam is Jeanette de Haas. Ik ben initiatiefnemer en eigenaar van De Onderhandelcoach. Ik ben gepokt en gemazeld in het succesvol onderhandelen met uiteenlopende bedrijven. Als freelance inkoper voor (middel)grote organisaties weet ik voor mijn klanten de beste resultaten binnen te halen én de relatie met mijn onderhandelingspartner aan de andere kant van de tafel goed te houden.
Sinds 2011 geeft ik workshops en trainingen onderhandelen – aan ondernemers en bij bedrijven – vanuit de ervaring dat iedereen zijn of haar onderhandelingsvaardigheden kan verbeteren door te oefenen en te reflecteren op wat er is gebeurd of wat er zou kunnen gebeuren.
Ik combineer mijn praktijkervaring met theorie over onderhandelen, communicatiemodellen en trainingsvaardigheden. Tijdens trainingen staat de eigen praktijk van de deelnemers en zelf oefenen centraal.
Voorbereiding, hoge verwachtingen, luisteren en integriteit zijn de kernbegrippen bij de ontwikkeling tot een goede onderhandelaar.
Onderhandelen is geen magie. Het is een vaardigheid – en die kun je leren. De Onderhandelcoach helpt je daar graag bij.