Gelukkig hoef jij niet veel te onderhandelen. Je werkt met vaste prijzen en daar wijk je niet van af. Onderhandelingsvaardigheden heb jij daarom niet nodig, want je gebruikt ze toch niet.
Herkenbaar? Dan denk jij waarschijnlijk dat onderhandelen alleen gaat over de prijs.
Maar onderhandelen is veel meer – en je doet het dagelijks! Ook als je je daar niet van bewust bent.
Dit zijn onderhandelingssituaties
Zonder dat je je ervan bewust bent onderhandel je continue. Dit zijn bijvoorbeeld onderhandelingssituaties:
- Nadat je partner heeft gekookt vraagt die jou om de keuken op te ruimen.
- Je tienerzoon wil nog even gamen, maar jij vindt het genoeg geweest.
- Je opdrachtgever denkt dat het meerwerk al in je oorspronkelijke offerte zat, maar zo heb je dat niet aangeboden.
- Een teamlid stelt zijn bijdrage aan het project steeds maar weer uit, waardoor jij niet verder kunt terwijl je wel verantwoordelijk bent voor het eindresultaat.
Het is niet zo vreemd dat je je niet altijd realiseert hoeveel je eigenlijk onderhandelt. Waarschijnlijk noem je het “afstemmen”, “afspraken maken”, of “samenwerken”. De term “onderhandelen” associeer je misschien veel meer met winnen of verliezen. Als het over geld gaat dan is er een natuurlijk conflict: hoe meer ik krijg, hoe minder jij krijgt (of andersom). Daarom associëren veel mensen onderhandelen alleen met geld.
Dit is onderhandelen
Telkens als jij iets van een ander wilt (of die ander wil iets van jou) maak je de keuze – bewust of onbewust – om toe te geven, je eigen wil door te drukken of een tussenoplossing te zoeken. En dat is onderhandelen! Iedere tussenoplossing is het resultaat van een onderhandeling (en toegeven of doordrukken vaak ook).
Doordat je denkt dat je niet onderhandelt mis je vaak ook het onderhandelmoment. Dat is bijvoorbeeld het moment dat je iets terug kunt vragen voor iets wat je voor een ander doet. In je gezinssituatie is het niet zo erg om dat moment te missen, maar bij zakelijke relaties is het wel belangrijk om het moment te herkennen. Zo creëer je gelijkwaardige relaties.
Als jij financiële discussies uit de weg gaat dan heb je misschien het idee dat je ook niet hoeft te onderhandelen en dat je dat dus ook niet hoeft te kunnen. Maar dan loop je dus mogelijkheden mis om sturing aan je omgeving en de invulling van je werk te geven.
Merk jij dat je het lastig vindt om ervoor te zorgen dat anderen iets voor je doen of je iets gunnen dan weet je nu dus: ik moet onderhandelen! En nee, dat hoeft helemaal niet over geld te gaan. En het hoeft zeker niet te gaan over “winnen” en “verliezen”.
Zit jij voor een belangrijke onderhandeling en zie je er tegenop? Laat mij je helpen! Stuur me een bericht, of bel me gewoon.
Geef een reactie