Als lid van de ondernemingsraad wil je de belangen van je collega’s natuurlijk zo goed mogelijk behartigen. Maar juist omdat je zo betrokken bent, is onderhandelen soms best lastig. Hoe voorkom je dat je in een van de onderhandelvalkuilen belandt? Je leest in dit artikel hoe je effectief kunt onderhandelen voor ondernemingsraden.

De meeste OR-leden hebben één ding met elkaar gemeen: ze zijn zeer betrokken bij het wel en wee van hun collega’s. Tegelijkertijd kunnen die enorme drive en persoonlijke betrokkenheid je bij het onderhandelen soms flink in de weg zitten. Veel leden van de ondernemingsraad lopen dan ook tegen dezelfde uitdagingen aan.

De vier grootste onderhandelvalkuilen; zorg dat je er niet in trapt!

Valkuil 1: Je wilt per se je zin doordrukken, waardoor je alleen nog je eigen oplossing als mogelijkheid ziet.

Stel dat jullie bedrijf gaat reorganiseren en dat de directie heeft aangekondigd dat er ontslagen gaan vallen. Grote kans dat jij daar als lid van de OR fel op tegen bent. Je vindt het besluit van de directie niet terecht en wil graag alles op alles zetten om te voorkomen dat je collega’s het bedrijf moeten verlaten. Vaak zie je dat de ondernemingsraad in zo’n situatie maar één oplossing nastreeft: ervoor zorgen dat zo min mogelijk mensen hun baan kwijtraken. Maar het risico van zo’n opstelling is dat alternatieve oplossingen worden vergeten. En omdat besluiten als deze meestal toch niet tegen te houden zijn, kun je je juist beter richten op wat wél mogelijk is.

 

Valkuil 2: Je volgt het formele proces en bent daardoor vaak te laat met onderhandelen.

Wanneer je als ondernemingsraad een oordeel moet vormen over een adviesstuk en wacht tot het er daadwerkelijk ligt, is het in veel gevallen te laat. Als een advies al helemaal geschreven is, zijn grote veranderingen immers vaak niet meer mogelijk of leiden deze op zijn minst tot flink verzet. Je kunt je invloed als OR-lid dan ook beter in de voorfase uitoefenen, op het moment dat er nog aan het adviesstuk gewerkt wordt. Zorg dus dat je je oren en ogen goed de kost geeft. Weet wat er speelt in de organisatie en ga bijvoorbeeld regelmatig een kop koffie drinken met de directie. Zo kun je snel op veranderingen inspringen!

 

Valkuil 3: Je neemt te weinig tijd en raakt gefrustreerd wanneer het te lang duurt om tot een oplossing te komen.

Natuurlijk wil je problemen het liefst zo snel mogelijk uit de wereld helpen. Maar probeer te voorkomen dat je te weinig tijd neemt en gefrustreerd raakt als een oplossing wat langer op zich laat wachten. Soms duurt het gewoon even voordat een voorstel is geland. Nieuwe ideeën moeten soms een tijdje sudderen voordat ze ‘gaar’ zijn. Te snel een oplossing willen bieden is dan geen goed idee.

 

Valkuil 4: Je gaat te veel mee in de emotie van medewerkers.

Als een medewerker emotioneel is over iets wat er is gebeurd en jou als OR-lid inschakelt, ben je misschien geneigd mee te gaan in zijn emotie. Je wordt ook boos op die leidinggevende die je collega zo ‘onfatsoenlijk’ heeft behandeld. Niet zo vreemd, want als lid van de ondernemingsraad ben je waarschijnlijk zeer betrokken bij het wel en wee van je collega’s. Toch is het meestal verstandig om eerst even pas op de plaats te maken, in plaats van meteen de barricades op te gaan.

 

Nog een paar praktische tips om je op weg te helpen:

Tip 1: Neem de tijd om afstand te nemen van de emoties van de ander – ook al herken je jezelf er sterk in.
Om te voorkomen dat je te emotioneel bij een onderwerp betrokken raakt, kun je vaak het beste even wat afstand nemen. Vraag je collega eerst om rustig te vertellen wat er is gebeurd en ga vervolgens met de leidinggevende om tafel. Bepaal daarna pas je standpunt.

 

Tip 2: Breng alle belangen in kaart – niet alleen die van jouw kant, maar ook alle andere belangen.
Als je wat meer afstand neemt, is het ook makkelijker om de belangen van de diverse partijen op een rij te zetten. Probeer objectief te zijn en je te verplaatsen in de verschillende standpunten.

 

Tip 3: Blijf altijd in gesprek met alle betrokkenen.

Blijf praten met iedereen, dus ook met die afdelingsmanager, die jouw collega zo ‘onbehoorlijk’ heeft behandeld. Zorg voor een open gesprek, waarbij ruimte is voor wederzijds respect en waarbij jullie naar elkaar blijven luisteren. Neem de tijd!

 

Tip 4: Bedenk meerdere oplossingen voor het probleem.

Natuurlijk kun je wel een voorkeur hebben, maar bouw flexibiliteit in. Als je star blijft vasthouden aan één oplossing, is de kans op succes vele malen kleiner. Misschien is de uiteindelijke oplossing niet (helemaal) jouw ideaal, maar kun je er toch mee leven en is de uitkomst beter dan wanneer je niet zou hebben onderhandeld.

Veel succes ermee!

Lastig?

In de training ‘Onderhandelen voor ondernemingsraden’ leer je samen met je collega-OR-leden de fijne kneepjes van het vak. Een op maat gemaakte training van drie dagdelen, die naadloos aansluit op jullie dagelijkse praktijk.

Onderhandeltips-in-je-mailbox
LAAT JE INSPIREREN - tips, cases, ebooks over onderhandelen
Je gegevens worden nooit met anderen gedeeld.

Over De Onderhandelcoach – Jeanette de Haas

Stevig opkomen voor je eigen belangen – met behoud van een goede  relatie met de ander.

Dat is in de kern wat ik mensen wil leren.

Onderhandelen is geen magie.

Onderhandelen kun je leren – en ik kan je daarbij helpen.

Als onderhandelcoach werk ik 1-op-1 met ondernemers en incompany met teams voor wie onderhandelen belangrijk is.

Heb je een belangrijke onderhandeling en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken?

Of is jouw team op zoek naar een boost in onderhandelingsvaardigheden?

Laat mij je helpen!

Check het aanbod >>