Je weet niet zo goed hoe je het moet aanpakken aan de onderhandelingstafel. Dus je probeert je aan wat tips te houden en verder doe je maar wat. Je hebt niet het gevoel controle te hebben over het onderhandelingsproces en het gesprek voer je een beetje op goed geluk.
Het gevolg is dat je onderhandelingsgesprekken soms meer lijken op een gevecht dan op een samenwerking.
Maar als je jezelf in de samenwerkingsstand zet dan ben je geneigd om te snel mee te gaan met de ander.
Het gevolg is dat je in de emotie schiet: je hebt het gevoel dat er misbruik van je wordt gemaakt, of je bent boos en gefrustreerd omdat ze niet naar je luisteren.
Je werkt waarschijnlijk zonder systeem
Herkenbaar? Dan werk je waarschijnlijk zonder systeem. Daardoor word je overvallen tijdens de onderhandeling en reageer je primair.
Bij het onderhandelen zit je vaak in een spagaat:
- Kies je voor jezelf en stel je je hard op? Dan kost dat misschien de relatie en blijf je met lege handen achter.
- Geef je toe? Dan zorg je misschien slecht voor jezelf.
- Staat de ander open voor een redelijke middenweg? Of is het een my-way-or-the-highway type? En hoe kun jij je dan het beste opstellen: samen zoeken naar een goede oplossing of vasthoudend aandringen zodat je niet omvergeblazen wordt?
- Is het wel verstandig om inzicht te geven in je beweegredenen? Geef je dan te veel weg? Of kun je je beter concentreren op goede, overtuigende argumenten?
Die spagaat is lastig. Er is nu eenmaal niet 1 manier van onderhandelen die altijd en overal het beste is. Of je er het maximale uit hebt gehaald zal je nooit zeker weten.
Bouwstenen en stappen in het onderhandelingsproces
Wat wel helpt is als je begrijpt welke bouwstenen je nodig hebt bij het onderhandelen en welke stappen je moet nemen in het onderhandelingsproces.
Die bouwstenen en stappen zijn altijd hetzelfde. Soms neem je die stappen heel snel, bijvoorbeeld als het om iets simpels gaat en je op een lijn zit met de ander. Soms moet je hard werken en veel tijd nemen voor iedere stap, bijvoorbeeld als de situatie complex is en de partijen heel verschillende doelen hebben.
Als je de bouwstenen en de stappen in het onderhandelingsproces niet kent, dan is het dus niet zo gek dat je het gevoel hebt geen controle te hebben over de onderhandeling.
Met de bouwstenen en stappen in je rugzakje krijg je controle over het proces en de gesprekken, waardoor je minder snel in de emotie schiet en de onderhandeling niet meer als een strijd voelt.
Wil jij dit systeem leren?
Dan nodig ik je graag uit om om deel te nemen aan een van mijn workshops onderhandelen of één-op-één coaching. Check mijn aanbod of neem contact met mij op.
Geef een reactie