Onderhandelen in de ondernemingsraad (onderhandelen OR)

Leer hoe je het beste resultaat bereikt door je flexibel op te stellen en krijg praktische handvatten voor het omgaan met emoties.

Dit is een op maat gemaakte training van 3 dagdelen, speciaal voor leden van de ondernemingsraad.

Direct offerte aanvragen

In de ondernemingsraad ga je omdat je invloed wilt uitoefenen op de beslissingen binnen je organisatie. Je bent kritisch en je hebt een mening over welke kant je organisatie op moet. Toch kan het lastig zijn om mee te sturen. De belangen van de medewerkers en die van het bestuur lopen niet altijd gelijk op.

Dit zijn vragen die bij veel ondernemingsraden aan de orde zijn:

  • Hoe zorg je ervoor dat het bestuur naar je luistert?
  • Wat kun je doen om serieus genomen te worden en wat zijn (haalbare) doelen voor je onderhandelingen?
  • Welke verwachtingen van je collega’s kun je waarmaken? En waar trek je je eigen grenzen?
  • Hoe ga je om met emoties, van jezelf en van anderen?
  • Hoe bouw je aan een goede relatie met de bestuurder, zodat je meer voor elkaar krijgt?
  • En hoe maak je een onderhandelingsstrategie als OR-team? Wie doet het woord? Wie vult aan?
  • Hoe maak je gebruik van elkaars sterke punten en hoe vang je elkaars zwakke kanten op?

Je leert het tijdens de training Onderhandelen voor de ondernemingsraad!

Een interactieve training met volop ruimte voor praktijkvoorbeelden, oefeningen en discussie. De training wordt specifiek afgestemd op situaties die in jullie bedrijf spelen. Jullie gaan tijdens de trainingsperiode aan de slag met je eigen casus. Zo ben je ervan verzekerd dat wat jullie leren, ook echt in de praktijk werkt.

In 3 dagdelen leer je de focus bij het onderhandelen te verleggen. Na het volgen van de training ben je bij onderhandelingen niet langer gericht op ‘je zin krijgen’, maar vooral op het scheppen van mogelijkheden.

In de training “onderhandelen in de ondernemingsraad” met het hele team krijg je antwoord op je vragen en je leert:

  • Hoe je een onderhandelingsstrategie opzet
  • Welke stappen je moet nemen in het onderhandelingsproces
  • Hoe je het beste kunt communiceren
  • Hoe je dit als team samen aanpakt
  • Oefenen en uitproberen

Ben jij OR-lid en wil je samen met je collega-OR-leden beter leren onderhandelen?
Neem dan nu contact op met De Onderhandelcoach voor een offerte op maat!

Direct offerte aanvragen

Tijdens de training Onderhandelen voor de ondernemingsraad staan flexibiliteit en het omgaan met emoties centraal. We werken afwisselend vanuit het theoretische kader met voorbeelden en praktijksimulaties. Je gaat oefenen met de verschillende stappen in het onderhandelingsproces. Zo kom je goed beslagen ten ijs!

Hoe ziet het programma eruit?

De training bestaat uit 3 dagdelen. De eerste 2 dagdelen vormen de kern van de training, het derde dagdeel is een terugkommiddag.

Dagdeel 1

Aan de orde komen:

  • Wat is je onderhandelingsstijl? Hoe kun je jouw onderhandelingsstijl flexibel aanpassen aan de situatie en de wederpartij?
  • Belangen onderkennen en achterhalen. Hoe behartig je de belangen stevig, terwijl je flexibel bent in de oplossing?
  • Omgaan met emoties – van jezelf en van de ander. Hoe scheid je het feitelijke probleem van de mensen en de emoties die daarbij komen kijken?

 

Dagdeel 2

Aan de orde komen:

  • Onderhandelen is (o.a.) luisteren. Maar hoe doe je dat, terwijl je eigenlijk het liefst jouw oplossing wilt doordrukken?
  • Voorbereiden van je strategie. Wat wil je bereiken? Wat is de achterliggende doelstelling? En hoe kan je dat het beste doen?
  • Oefenen en uitproberen.

 

Dagdeel 3 – terugkommiddag

Aan de orde komen:

  • Opfrissen van de theorie;
  • Reflectie op de tussenliggende periode en evaluatie van de eigen ervaringen;
  • Oefenen met een praktijkcasus.

Voor wie is deze training?

Voor leden van de ondernemingsraad.
De training is specifiek toegesneden op jouw praktijk in het OR-werk. Tijdens de trainingsperiode ga je aan de slag met je eigen casus. Wat je leert, kun je direct in de praktijk toepassen. Op de terugkommiddag worden je ervaringen met de casus besproken en geëvalueerd.

Intake

Voorafgaand aan de training word je gevraagd een intakeformulier in te vullen. Zo kan de training naadloos aansluiten op de dagelijkse praktijk en de issues die jij bij je OR-werkzaamheden ervaart.

Voorbereiding

Ruim voor de eerste trainingsbijeenkomst krijg de theorie ter beschikking. Hierdoor kan de focus tijdens de trainingsdagen gelegd worden op oefeningen, opdrachten en is er volop ruimte voor discussie.

Jeanette de HaasJe trainer en coach is Jeanette de Haas.

Jeanette helpt (zelfstandig) professionals en ondernemers betere onderhandelaars te worden, zodat zij meer verdienen en hun

Jeanette de Haas is initiatiefnemer en eigenaar van De Onderhandelcoach. Zij is gepokt en gemazeld in het succesvol onderhandelen met uiteenlopende bedrijven. Als zelfstandig inkoper voor (middel)grote organisaties weet zij voor haar klanten de beste resultaten binnen te halen én de relatie met haar onderhandelingspartner aan de andere kant van de tafel goed te houden.

Jeanette de Haas geeft workshops en trainingen onderhandelen vanuit de ervaring dat iedereen zijn of haar onderhandelingsvaardigheden kan verbeteren door te oefenen en te reflecteren op wat er is gebeurd of wat er zou kunnen gebeuren.

Voorbereiding, hoge verwachtingen, luisteren en integriteit zijn de kernbegrippen bij de ontwikkeling tot een goede onderhandelaar.

Onderhandelen is geen magie. Het is een vaardigheid – en die kun je leren. De Onderhandelcoach helpt je daar graag bij.