Workshop van een dagdeel

vijf onderhandelingsstijlen

Ontdek je persoonlijke onderhandelingsstijl en leer hoe je deze flexibel kunt inzetten tijdens het onderhandelen.

Ken je je onderhandelingsstijl dan kun je je communicatiestijl variëren tijdens het onderhandelen, al naar gelang de onderhandelingssituatie en de relatie die je met de ander hebt of nastreeft. Zo bereik je betere resultaten en houdt je relaties goed.

Ja, ik meld mij aan!

Iedereen heeft een persoonlijke onderhandelingsstijl. Je onderhandelingsstijl zit deels verankerd in je persoonlijkheid en je overtuigingen over onderhandelen.

Bijvoorbeeld:

 • Als je de ander halverwege tegemoet komt, dan verwacht je dat hij ook water bij de wijn doet;
 • Als je flink doordrukt en vasthoudt aan je standpunt, dan krijg je veel voor elkaar;
 • Liever houd je je relaties goed dan het onderste uit de kan te halen;
 • Conflicten ga je het liefste uit de weg;
 • Je wilt eerst het naadje van de kous weten voordat je aan het proces van loven en bieden begint.

Je overtuigingen en je voorkeursstijl zitten je soms in de weg om goede resultaten te behalen. Soms is het beter om vasthoudend te zijn, op andere momenten moet je de relatie voorrang geven (en wat weggeven) of naar een compromis toewerken.

Maar hoe weet je wanneer je het een en wanneer je beter het ander kunt doen? En hoe doe je dat?

Vasthouden aan je eigen standpunt zonder oog voor de relatie kan leiden tot een slechte samenwerking en daardoor uiteindelijk tot een slechte deal (ook financieel!).

Teveel oog hebben voor een goede relatie kan leiden tot teveel toegeven waardoor je je eigen belangen verkwanseld.

Door te snel naar een compromis te gaan kun je soms mogelijkheden over het hoofd zien om tot een betere oplossing te komen.

Onderhandelaars die hun persoonlijke onderhandelingsstijl flexibel kunnen inzetten bereiken veel meer zonder dat de sfeer aan tafel onaangenaam wordt. Zij kunnen luisteren en begrip tonen zonder toe te geven, samen zoeken naar goede oplossingen voor alle partijen en vasthoudend hun eigen belangen verdedigen.

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat de manier waarop ze zich opstellen direct invloed heeft op de uitkomst. En daarom onderhandelen ze altijd op een vaste manier. Soms werkt dat, vaak ook niet. Door bewust je onderhandelingsstijl te kiezen en aan te passen aan de ontwikkelingen tijdens het onderhandelen gaat het sowieso beter.

Over de workshop "Vijf Onderhandelingsstijlen"

In de workshop “5 onderhandelingsstijlen” ontdek je wat jouw persoonlijke voorkeursstijl is en leer je hoe je flexibel kunt switchen tussen de verschillende stijlen.

We werken met de onderhandelingsstijlen die gebaseerd zijn op de conflicthanteringstheorie.

Je persoonlijke profiel laat zien welke stijlen je veel gebruikt en welke minder of niet.

De stijlen die je regelmatig inzet (en dat zijn er meer dan je wellicht denkt) kun je bewust gaan inzetten en verder ontwikkelen.

Dat past dan ook bij jou, waardoor je op een natuurlijke manier je onderhandelingsvaardigheden gaat verbeteren.

De stijlen die je weinig gebruikt liggen verder van je af en zullen ongemakkelijk voelen als je die gebruikt.

"Ik was altijd òf heel pinnig òf ik gaf toe (meestal nadat ik heel pinnig was geweest). Dat voelde niet goed en ik had echt het idee dat het beter kon. Maar ik wist gewoon niet hoe. Van Jeanette heb ik geleerd dat ik ook op een vriendelijke manier kan onderhandelen, gericht op samenwerking, zonder toe te geven. Ik krijg tegenwoordig zelfs complimenten van mijn afnemers dat de samenwerking zo goed is. Terwijl ik veel meer bij ze gedaan krijg dan vroeger!"

- Anke

Dit is wat de workshop je oplevert:

Na de workshop kun je je communicatiestijl bewust inzetten voor een beter resultaat. Dat helpt je niet alleen tijdens klassieke onderhandelingssituaties, maar ook in iedere situatie waarin je iets wilt van een ander, of wanneer iemand iets van jou wil.

Je versterkt je natuurlijk stijl en je kunt communiceren op een manier die bij je past, zonder toe te geven. Zo wordt onderhandelen leuk!

"Onderhandelen vond ik altijd maar een raar ritueel, waarbij je allebei hoog inzet om dan uiteindelijk in het midden te eindigen. Ik wilde er altijd zo snel mogelijk van af. Ik heb geleerd dat je soms meer tijd moet nemen en je zeker niet altijd in het midden hoeft uit te komen."

- Robert-Jan

Wat gaan we doen?

Tijdens de workshop:

 • Ontdek je wat jouw persoonlijke profiel is;
 • Ontdek je hoe jouw persoonlijke stijl van invloed is tijdens onderhandelingen;
 • Leer je welke onderhandelingsstijl past in specifieke situaties;
 • Leer je je onderhandelingsstijl flexibel toe te passen;

Ter voorbereiding op de workshop vul je het assessment van je onderhandelingsstijl in en ontvang je alvast de reader die bij de workshop hoort in digitale vorm.

De workshop is een afwisseling van het theoretische kader van de onderhandelingsstijlen en de praktische toepassing. Dit doen we aan de hand van casussen en een speelse manier van oefenen.

Over jouw onderhandelcoach - Jeanette de Haas

Naast mijn werk als onderhandelcoach onderhandel ik veel als zelfstandig inkoper bij grote bedrijven (o.a. inkopen van ICT en HRM-diensten). Van nature ben ik nogal een competitieve onderhandelaar en ik dacht vroeger dat ik ook een conflictmijder was. Dankzij het inzicht in de onderhandelingsstijlen kan ik nu veel beter balanceren tussen samenwerken en doordrukken. Zelf heb ik gemerkt dat dankzij mijn kennis van de onderhandelingsstijlen ik veel gemakkelijker de ander mee kan krijgen.

Dat wil ik jou ook leren!

Ik geef trainingen, workshops en coaching over onderhandelen en onderhandelingsstijlen sinds 2011. Mijn ervaring is dat iedereen kan leren onderhandelen op een manier die bij hem of haar past - zonder terug te hoeven vallen op trucjes of een manier van communiceren die niet bij hem of haar past. Juist mensen die gericht zijn op samenwerking kunnen hele goede resultaten bereiken, als ze maar leren hoe je dat het beste kunt aanpakken.

"Ik vond zelf altijd dat ik gericht was op samenwerking, maar uit de test kwam dat ik meer een “my-way-or-the-highway”-type ben. Dat was best wel confronterend. Doordat ik mijn voorkeursstijl nu ken - en herken - kan ik beter inschatten wanneer ik me beter coöperatief kan opstellen. En ik weet nu ook hoe ik dat kan doen."

- Tineke

Praktische informatie

Investering: € 250,- excl. btw.

Locatie: Haarlem

Datum: 11 september 2019

Tijdstip: 13:00 17:00 uur

Esther Schulte

Ik heb sinds 10 jaar een eigen administratiekantoor, en ik moet natuurlijk regelmatig onderhandelen. Op advies van mijn zus ging ik bij Jeanette op cursus.

Sinds de training van Jeanette gaat het onderhandelen me veel soepeler af en heb ik er meer lol in! Dat is wel handig, want onderhandelen (over de prijs, maar ook over veel andere zaken, het bespreken van zaken) is een flink deel van mijn werk.

Dus Jeanette, dank voor je training!

Esther Schulte Eigenaar Ocean Finance

Veel gestelde vragen

Kan ik het onderhandelen niet beter in de praktijk ontdekken? +

Onderhandelen leer je door te doen, maar dat kan wel veel tijd kosten. Zelf heb ik het onderhandelen in de praktijk geleerd. Ik had wel een baan waarin ik dagelijks aan de bak moest met onderhandelen. En dan nog: pas toen ik mij ging verdiepen in de theorie en checklists ging maken, kregen mijn onderhandelingen de juiste structuur en behaalde ik veel betere resultaten.

Beter leren onderhandelen zit vaak in kleine dingen:

 • je overtuigingen over onderhandelen zorgen er ongemerkt voor dat je te snel toegeeft,
 • de manier waarop je je aanbod presenteert maakt dat de klant wel of niet gaat onderhandelen
 • je zwakt je standpunt onbewust af door je taalgebruik

Deskundige feedback op wat je overtuigingen zijn en hoe je communiceert, zijn van onschatbare waarde om snel stappen te nemen naar een standvastige, overtuigende onderhandelingstactiek. De Onderhandelcoach neemt je bij de hand en leert je communiceren op een manier die wèl werkt.

Moet je een geboren onderhandelaar zijn? +

Veel mensen denken dat je een geboren onderhandelaar moet zijn om er goed in te zijn. Mijn ervaring is juist dat iedereen kan leren onderhandelen. Ik heb keer op keer klanten gezien, die zich in korte tijd ontwikkelden van uitermate toegeeflijke personen tot mensen die hun belangen prima konden verdedigen. Wat je nodig hebt om het te leren is:

 • De wil om je onderhandelingsvaardigheden te ontwikkelen;
 • Het volgen van training en coaching over onderhandelen
Moet je een botterik zijn om te kunnen onderhandelen? +

Een veelvoorkomend misverstand is dat het bij onderhandelen gaat over zoveel mogelijk binnenhalen voor jezelf ten koste van een ander. Alle tactieken zijn toegestaan: overdreven eisen stellen, bluffen, dreigen en intimideren. Veel mensen willen niet op die manier hun zin krijgen en willen daarom niet leren onderhandelen.

Maar bluffen en dreigen zijn geen eigenschappen van een goede onderhandelaar. Bluffen en dreigen zijn onderhandelingstactieken die sommige mensen inzetten om hun zin te krijgen. Dat zijn niet de tactieken die je bij De Onderhandelcoach leert. Ik kan je wel leren hoe je je verdedigt tegen dat soort tactieken.

Gewoontes van goede onderhandelaars zijn: geduld om te luisteren, tijd nemen voor voorbereidingen, hoge verwachtingen, integriteit en vasthoudendheid. Deze gewoontes leer je je eigen te maken bij De Onderhandelcoach.

Hoe weet je zeker dat je je investering zult terugverdienen? +

Je weet één ding zeker: als je blijft doen wat je nu doet, blijf je dezelfde resultaten halen.

Hoeveel geef je nu gemiddeld weg bij de onderhandeling? En stel je nu eens voor dat je niets meer weggeeft? Hoeveel levert je dat op? Per maand? En per jaar?

De meeste deelnemers verdienen hun investering binnen een half jaar terug!

Meld je nu aan voor de workshop “5 onderhandelingsstijlen - flexibel onderhandelen met je persoonlijke stijl”

Tijdelijk met introductie korting: je betaalt slechts € 125,- excl. btw

Je bent van harte welkom om mee te doen!

 

Jeanette de Haas

 

PS: flexibiliteit is een kenmerk van goede onderhandelaars. Kennis van je persoonlijke onderhandelprofiel is een essentiële bouwsteen voor flexibele communicatie