Individuele coaching onderhandelen

LEREN ONDERHANDELEN OP EEN MANIER DIE PAST BIJ JOUW PERSOONLIJKHEID ZODAT JE BEDRIJF KAN GROEIEN JIJ GOED GAAT VERDIENEN

Persoonlijke 1-op-1 training onderhandelen van expert Jeanette de Haas
JA, IK MELD MIJ AAN!

Herken je dit?

 • Je vindt het lastig hoge tarieven te vragen

  Wat nu als je de boot mist door te veel te vragen? Liever zet je lager in, zodat je in ieder geval de klant binnenhaalt of behoudt. Maar zo laat je je telkens voor het karretje van de ander spannen. Je haalt er niet uit wat erin zit en je maakt niet genoeg marge.

 • Je geeft te snel toe

  Je kunt je goed inleven in de ander en daardoor ga je al snel mee in zijn of haar verhaal. Maar tè vaak trek jij daardoor aan het kortste eind en daar baal je van. Als je eenmaal genoegen hebt genomen met een laag bedrag vind je het helemaal moeilijk om het bedrag te verhogen.

 • Als je onder druk wordt gezet dan vind je het moeilijk te blijven argumenteren.

  Wanneer je argumenten van tafel worden geveegd, weet je niet hoe je moet reageren. En tegen dominante, brutale mensen geef je toe om er toch uit te komen. Je voelt je machteloos en niet gerespecteerd.

 • Je vindt het soms lastig om zakelijk te blijven als de ander op je emoties inspeelt

  Daardoor kom je niet professioneel over en daar schaam je je voor. Je denkt dat de ander zijn respect voor je verliest. Gesprekken verlopen moeizaam en in een negatieve sfeer. En dat beïnvloed jullie zakelijke relatie op een negatieve manier.

 • Je voelt je onzeker tijdens het onderhandelen

  Je hebt geen tools of methode om je aan vast te houden. Je doet maar wat, maar je vraagt je af of je er niet meer uit zou kunnen halen als je een goede onderhandelingsstrategie zou hebben. Of je vermijd het onderhandelen zoveel je kunt, maar soms moet je wel. Dan laat je je snel overbluffen en geef je toe. Je hebt het gevoel dat je faalt: als ondernemer zou je toch ook moeten kunnen onderhandelen. Maar als jij op je strepen gaat staan, dan kiezen ze misschien wel voor een ander.

Dit heb je nodig om goed te leren onderhandelen:

 • Kennis van het onderhandelingsproces

 • Inzicht in je eigen onderhandelingsstijl en overtuigingen over onderhandelen

 • Communicatievaardigheden

 • Inzicht in onderhandelingsstrategieën

ONTDEK ONDER MIJN PERSOONLIJKE BEGELEIDING IN EEN 1-OP-1 SETTING HOE JIJ JE ONDERHANDELINGEN HET BESTE KUNT AANPAKKEN. IK LEER JE:

 • Hoe je het beste kunt communiceren in een bepaalde situatie om een goed resultaat te krijgen – je gaat met mij oefenen

 • Hoe je een onderhandelingsstrategie opstelt en uitvoert

 • Wat de beste aanpak is tijdens de verschillende fasen van het onderhandelingsproces

 • Hoe je onderhandelingstactieken herkent en pareert

 • Wat jouw onderhandelingsstijl is en hoe je daar het beste gebruik van kunt maken

 • Durven vragen!

Vooraf twijfelde ik of het bedrag dat ik uitgaf aan onderhandelcoaching ook voldoende zou opleveren. Zou ik na het traject tevreden terug kunnen kijken op het behaalde resultaat?

Voordat ik aan het coachingstraject bij Jeanette begon vond ik het lastig om de balans tussen een goede relatie hebben met een afnemer en je niet voor zijn karretje te laten spannen te bewaken.

Het coachingstraject heeft ervoor gezorgd dat ik minder door emoties geleid wordt bij het onderhandelen. En wanneer ik wel bijvoorbeeld boos of teleurgesteld ben, kan ik weer teruggrijpen op wat ik van Jeanette geleerd heb.

Het lukt me nu beter om zakelijk te blijven en goed voor ogen te houden wat ik wil. Zonder dat de tegenpartij zijn respect voor me verliest. En dat is wat ik wilde bereiken.

Ik heb Jeanette’s begeleiding als positief ervaren. We hebben diverse situaties op gebied van onderhandelingen doorgenomen en daar uitgebreid over gesproken. Dit heeft me geholpen inzicht te krijgen in mijn manier van onderhandelen, wat de valkuilen zijn en waar ik in ieder geval op moet letten.

Het inlevingsvermogen in mijn onderhandelingspositie en het doorvragen om het probleem helder in beeld te krijgen vond ik de twee beste eigenschappen van Jeanette om het traject succesvol af te ronden.

Ik zou een coachingstraject onderhandelen aanbevelen aan andere ondernemers die betere resultaten willen bereiken door te onderhandelen.

Sabine van den Berg, Verdonk Broccoli

Je krijgt antwoord op je vragen:

 • Wel of geen korting geven?

 • Moet ik als eerste een voorstel doen, of kan ik beter afwachten?

 • Wat is een goed prijsbeleid voor mijn bedrijf?

 • Welke argumenten zijn overtuigend?

 • Hoe kan ik zakelijk blijven?

 • Moet ik concessies doen of vasthouden aan mijn eisen?

 • Hoe weet ik hoever de ander wil gaan?

 • Moet ik meteen mijn eisen op tafel leggen of kan ik beter wachten?

 • Hoe kan ik mijn prijzen verhogen zonder ruzie te krijgen met mijn klanten?

 • Kan ik het beste mondeling of schriftelijk onderhandelen?

Ik werk als danser en acteur en wilde graag mijn inkomen verhogen door daar nog iets naast te doen. Ik klopte bij De Onderhandelcoach aan voor een coachingssessie vanwege aankomende sollicitaties waarin ik mijn tarief wilde verhogen. Wel heb ik even getwijfeld of ik hiervoor een coachingssessie zou doen. De prijs vond ik best fors en ik voelde ook enige gêne om om hulp te vragen. De onderhandelcoaching heeft mij een fee opgeleverd waar ik tevreden mee ben. Om het in getallen uit te drukken: Ik heb mijn fee met 65% kunnen verhogen! En daarnaast heb ik in volle overtuiging kunnen aangeven wat ik wilde. Namelijk een flexibele bijbaan die geen belemmeringen naast mijn creatieve bezigheden als danser en acteur. Dat begrepen ze helemaal, en daar gingen ze ook mee akkoord. Jeanette’s begeleiding is heel relaxed en open. Het gaf me vooral veel zelfvertrouwen om de onderhandelingen in te gaan en te gaan staan voor wat ik zelf wilde. Het beste aan de begeleiding van Jeanette vond ik dat ze open en supportive reageerde op alles waar ik zelf onzeker over was. Plus: ze nam heel erg de tijd, ik voelde dat er echt aandacht was. Aan andere ondernemers zou ik onderhandelcoaching 100% aanbevelen. Ik weet wie ik bel bij mijn volgende onderhandeling!
Robert Prein, Danser en acteur

Over jouw onderhandelcoach – Jeanette de Haas

Mijn naam is Jeanette de Haas en ik help o.a. ZZP-ers en ondernemers effectieve onderhandelaars te worden, zodat zij goed verdienen en hun doelen op allerlei gebied kunnen behalen. Onderhandelen heb ik geleerd in uiteenlopende functies – o.a. Pricing Manager, teammanager, Promotiemanager en Inkoper. En ik leer nog steeds bij.

Ook ik heb vele onderhandelblunders begaan – waar ik dan stevig van baalde. Maar van proberen ga je leren – en zo weet ik vanuit de praktijk hoe je je blunders kunt omzetten in leermomenten, waardoor je kunt uitgroeien tot een goede onderhandelaar.

Ik heb ervaren dat iedereen die wil kan (leren) onderhandelen. Coaching is daarbij onontbeerlijk. Met hulp van mij kun je het heel snel leren, zodat je meteen profiteert van je nieuwe vaardigheden. Je investering in onderhandelcoaching verdien je in no-time terug!

Bijna had ik mijn opdrachtgever laten gaan. Zo erg zag ik er tegenop om mijn fixed fee, nota bene door mijzelf ooit voorgesteld, open te breken. Maar het kon zo niet langer, ik was inmiddels meer dan twee keer zoveel waard. Om de gevreesde confrontatie aan te gaan vroeg ik hulp aan Jeanette.

In vijf sessies loodste ze me met zachte hand de wereld van het onderhandelen in. Ze leerde me na te denken over de kant van de ander, wat onze gezamenlijke en conflicterende belangen waren en hoe ik daarop in zou kunnen spelen. En dat ik niets moest weggeven zonder daarvoor iets terug te krijgen. We oefenden met rollenspellen, waarbij ze mij het gevoel gaf in alle veiligheid fouten te kunnen maken.

Hoewel zij er zelf geen enkele moeite mee heeft, kan ze zich goed inleven in mensen die het moeilijk vinden om confrontaties aan te gaan. Goed beslagen ten ijs ging ik het gesprek in. Wat ik alsnog doodeng vond, maar dat mag, zei Jeanette. Ik bén nou eenmaal niet het type ‘keiharde onderhandelaar’ en dat zal ik ook nooit worden.

Dat was nogal een opluchting, dat dat niet hoefde. Want ik zat wél met een zeker gevoel in het gesprek. Ik wist wat ik wilde en heb me niet laten overdonderen. Mijn inzet was meteen hoog, op aanraden van Jeanette. Met een slechtnieuwsgesprek als dit begin je met het slechte nieuws, zei ze.

Met resultaat: mijn onderhandelde tarief is nu bijna drie keer zo hoog! Ik heb Jeanettes sessies ruimschoots terugverdiend.

Marijke van Veldhoven, Eigenaar Message in a Drawing

Hoe werkt onderhandelcoaching?

Onderhandelcoaching doe je in een 1-op-1 setting samen met mij. De vorm van de persoonlijke coaching is afhankelijk van jouw wensen en wat je wilt bereiken tijdens het traject.

Persoonlijke VIP-sessie onderhandelen

1 dagdeel live-coaching op een mooie locatie in Haarlem

Tijdstip van 9:00 – 12:30 uur of van 13:30 – 17:00 uur.

De datum bepalen we samen in overleg.

Investering: 700,- excl. btw, incl. locatie en catering

1-op-1 Skype coaching

3 tot 5 sessies (van ongeveer 1 tot 1,5 uur per sessie) via Skype of telefoon

Tijdstip nader in te plannen (ook ’s avonds)

Investering:
 • 3 sessies: 700,- excl. btw
 • 5 sessies: 990,- excl. btw
 • losse sessie: € 250,- excl. btw

Ook een combinatie is mogelijk. Daar krijg je een speciale prijs voor na overleg over je wensen en doelen.

Persoonlijke coaching is heel geschikt voor ondernemers en directeuren die:

 • Met hun eigen specifieke casussen aan de slag willen

 • Niet willen wachten op een groepscursus

 • Op een super efficiënte en effectieve manier snel stappen willen maken

 • Prijsverhoging bespreken en doorvoeren van > 100% bij een bestaande klant.

 • Onderhandelen met financiers (private equity en directies) bij het opzetten van een nieuwe zorgonderneming

 • Samenwerking opzetten in Oostenrijk voor een reisbureau met plaatselijke VVV

 • Klanten behouden zonder korting te geven voor een boekhoud- en administratiekantoor

 • Onderhandelen met afnemers in de groenteteelt over dagprijzen, meerwerk en aanbiedingen

 • Aanbieding doen aan een klant voor een prijs die > 4 keer zo hoog is als de concurrerende offerte voor een grafisch ontwerper

 • Opzetten onderhandelingsstrategie voor het verkrijgen van een promotie

 • Ontdekken van de onderhandelingsstijl die past bij de eigen visie op zakendoen en leidt tot een goed onderhandelingsresultaat met directeur van een technisch bedrijf

Ik heb sinds 10 jaar een eigen administratiekantoor, en ik moet natuurlijk regelmatig onderhandelen. Op advies van mijn zus ging ik bij Jeanette op cursus. Sinds de training van Jeanette gaat het onderhandelen me veel soepeler af en heb ik er meer lol in! Dat is wel handig, want onderhandelen (over de prijs, maar ook over veel andere zaken, het bespreken van zaken) is een flink deel van mijn werk. Dus Jeanette, dank voor je training.
Esther Schulte, Ocean Finance

Veel gestelde vragen

Onderhandelen leer je door te doen, maar dat kan wel veel tijd kosten. Zelf heb ik het onderhandelen in de praktijk geleerd. Ik had wel een baan waarin ik dagelijks aan de bak moest met onderhandelen. En dan nog: pas toen ik mij ging verdiepen in de theorie en checklists ging maken, kregen mijn onderhandelingen de juiste structuur en behaalde ik veel betere resultaten.

Beter leren onderhandelen zit vaak in kleine dingen:

 • je overtuigingen over onderhandelen zorgen er ongemerkt voor dat je te snel toegeeft,
 • de manier waarop je je aanbod presenteert maakt dat de klant wel of niet gaat onderhandelen
 • je zwakt je standpunt onbewust af door je taalgebruik

Deskundige feedback op wat je overtuigingen zijn en hoe je communiceert, zijn van onschatbare waarde om snel stappen te nemen naar een standvastige, overtuigende onderhandelingstactiek. De Onderhandelcoach neemt je bij de hand en leert je communiceren op een manier die wèl werkt.

Veel mensen denken dat je een geboren onderhandelaar moet zijn om er goed in te zijn. Mijn ervaring is juist dat iedereen kan leren onderhandelen. Ik heb keer op keer klanten gezien, die zich in korte tijd ontwikkelden van uitermate toegeeflijke personen tot mensen die hun belangen prima konden verdedigen. Wat je nodig hebt om het te leren is:

  • De wil om je onderhandelingsvaardigheden te ontwikkelen;
  • Het volgen van training en coaching over onderhandelen

Een veelvoorkomend misverstand is dat het bij onderhandelen gaat over zoveel mogelijk binnenhalen voor jezelf ten koste van een ander. Alle tactieken zijn toegestaan: overdreven eisen stellen, bluffen, dreigen en intimideren. Veel mensen willen niet op die manier hun zin krijgen en willen daarom niet leren onderhandelen.

Maar bluffen en dreigen zijn geen eigenschappen van een goede onderhandelaar. Bluffen en dreigen zijn onderhandelingstactieken die sommige mensen inzetten om hun zin te krijgen. Dat zijn niet de tactieken die je bij De Onderhandelcoach leert. Ik kan je wel leren hoe je je verdedigt tegen dat soort tactieken.

Gewoontes van goede onderhandelaars zijn: geduld om te luisteren, tijd nemen voor voorbereidingen, hoge verwachtingen, integriteit en vasthoudendheid. Deze gewoontes leer je je eigen te maken bij De Onderhandelcoach.

Je weet één ding zeker: als je blijft doen wat je nu doet, blijf je dezelfde resultaten halen.

Hoeveel geef je nu gemiddeld weg bij de onderhandeling? En stel je nu eens voor dat je niets meer weggeeft? Hoeveel levert je dat op? Per maand? En per jaar?

De meeste deelnemers verdienen hun investering bij de eerste onderhandeling terug!

Je bent van harte welkom om met mij te gaan samenwerken!

Jeanette de Haas

PS Ik kan je leren onderhandelen en dat doe ik graag – op een manier die past bij jouw persoonlijke stijl. Zodat jij vol zelfvertrouwen en met een glimlach de beste deals sluit met je klanten.