prijsbeleid

Waarom je vooraf moet nadenken over je prijs (en je eventuele korting)

Zeg eens eerlijk: heb jij een duidelijk prijsbeleid? Of laat jij je, net als veel andere ondernemers, vaak leiden door wat je klant wil betalen? En geef je daarom soms te snel korting, waar je achteraf spijt van hebt? In dit blog laat ik je zien hoe het ook anders kan. En eigenlijk is dat niet eens zo moeilijk!

Herken je dit? Je bent benaderd door een nieuwe klant met de vraag om een offerte op te stellen voor een interessante opdracht. Maar dan begint het. Want wat doe je? Reken je een vaste prijs of geef je een uurtarief op?

Vaste prijs of uurtarief

Je klant wil vooraf graag zekerheid en die wil je hem ook graag geven. Maar als de opdracht later veel bewerkelijker blijkt, zit je met een probleem. Want hoe ga je om met meerwerk? Kun je dan toch niet beter op uurbasis werken? Dan weet je zeker dat je voor al je uren betaald wordt. Maar ja, dan heeft je klant van tevoren geen enkele garantie over wat hij straks kwijt is. En gaat die mooie opdracht misschien aan je neus voorbij…

Denk na over je prijsbeleid

Veel ondernemers vinden het lastig om een goede prijs voor hun diensten vast te stellen. Vaak hinken ze op twee gedachten. Ze twijfelen tussen een uurtarief en een vaste prijs. De oorzaak van dit probleem is ze niet goed hebben nagedacht over hun prijsbeleid. In plaats daarvan laten ze zich leiden door wat hun klant wil betalen en geven ze vaak te gemakkelijk korting.

Herkenbaar? Zo pak je dit aan!


Praktische tips voor een duidelijk prijsbeleid:


Leg je tarieven vast in een overzicht
Je kunt je prijzen op je website publiceren, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt ook gewoon voor jezelf een overzichtje maken. Zorg dat je in elk geval goed weet hoe je prijs in elkaar steekt. Daarmee voorkom je dat je er voor iedere offerte opnieuw over moet nadenken.

Kies voor een vaste of variabele prijs
Ga je op uurtarief werken of hanteer je een vaste prijs? Maak een duidelijke keuze voor jezelf en houd je hier ook aan. Wil je het liefst een vaste prijs hanteren en toch nog enigszins flexibel zijn, dan kun je misschien verschillende pakketten samenstellen. Ben je bijvoorbeeld websitebouwer, dan maak je drie pakketten waarbij je klant kan kiezen uit een website met 5, 10 of 15 pagina’s.

Denk na over meerwerk
Kies je voor een vaste prijs met meerwerk? Onderbouw dan (voor jezelf) wanneer je meerwerk in rekening brengt. Stel dat de opdracht van tevoren heel simpel leek, maar uiteindelijk veel meer tijd blijkt te kosten, wat ga je dan doen? Ben je bijvoorbeeld tekstschrijver, dan kun je een vaste prijs voor een maximumaantal woorden rekenen. Wordt de tekst langer, dan breng je meerwerk in rekening.

Bedenk ook hoe en wanneer je aan je klant communiceert dat je meerwerk rekent. Niemand wil immers voor verrassingen komen te staan.

 

Wel of geen korting?

Denk bij je prijsbeleid ook altijd na over korting en onderbouw dit (voor jezelf). Wanneer geef je korting? Aan wie? Of helemaal nooit? Dat laatste maakt de prijsonderhandeling wel een stuk eenvoudiger. Dan hoef je alleen nog over de inhoud en de voorwaarden te onderhandelen. De keerzijde is dat je – afhankelijk van je branche en je reputatie – klanten kunt mislopen. Kun je je dat veroorloven?

 

Maak een prijsrange als je weleens korting wilt geven
Door voor jezelf een ‘van…-tot…’-prijs vast te stellen, geef je jezelf ruimte om te onderhandelen. Je zet bijvoorbeeld in op 500 euro, maar hebt vooraf bepaald dat 450 euro je ondergrens is. Zo houd je de mogelijkheid open om (maximaal) 50 euro korting te geven. Een klant die twijfelt, kun je hiermee misschien wel over de streep trekken.

Meer over korting lees je in mijn eerdere blog “Wel of geen korting geven.”

 

Wil je meer weten over prijsbeleid?

Lees dan ook mijn blog ‘In 5 stappen je prijsbeleid bepalen’.

Onderhandeltips-in-je-mailbox
Ontvang 10 keer per jaar gratis tips, inzichten en aanbiedingen over onderhandelen. Je ontvangt ook de gratis checklist onderhandelen.
Je gegevens worden nooit met anderen gedeeld.

Over De Onderhandelcoach – Jeanette de Haas

Ik geloof in samenwerken, vragen stellen en zakelijke relaties waarbij de belangen van alle partijen in evenwicht zijn.

Als onderhandelcoach werk ik 1-op-1 met ondernemers en in company met teams voor wie onderhandelen belangrijk is.

Heb je een belangrijke onderhandeling en zie je er tegenop? Laat mij je helpen!

Check het aanbod >>