Onderhandelen met je leidinggevende lastig? Met deze tips niet meer!

Onderhandelen met je baas… veel mensen vinden dat best lastig. Want aan de ene kant wil je iets voor jezelf vragen, maar aan de andere kant wil je de relatie met je leidinggevende natuurlijk niet op het spel zetten. Hoe pak je dit nou slim aan? Ik geef je 4 gouden tips!

Angelique werkte bij een bedrijf dat fors ging reorganiseren. Het aantal werknemers werd teruggebracht van honderd naar zestig. Gelukkig hoorde Angelique bij de zestig blijvers en kreeg ze ook nog eens een leuke en uitdagende nieuwe functie aangeboden. Haar oude job zou een half jaar later komen te vervallen. Toch bleef Angelique zich verantwoordelijk voelen voor haar vroegere taken. Omdat ze dat werk jarenlang had uitgevoerd, was ze geneigd haar oude taken erbij te blijven doen – naast haar nieuwe werkzaamheden. Immers: als zij het werk niet zou oppakken, zou niemand het doen…

Spagaat

Maar daarmee raakte ze wel in een spagaat. Want natuurlijk realiseerde ze zich maar al te goed dit niet zo kon blijven doorgaan. Als ze zowel haar oude als haar nieuwe werkzaamheden bleef combineren, zou ze in haar nieuwe functie niet slagen. Per slot van rekening zou ze straks alleen op haar nieuwe taken worden afgerekend. Maar hoe kon ze dit nu het beste bij haar leidinggevende aankaarten, zonder hun goede relatie op het spel te zetten?

Vier tips: zo onderhandel je succesvol met je baas!

Of je nu gaat onderhandelen over je takenpakket, over een promotie of over een salarisverhoging, met de onderstaande vier tips kom je niet alleen op voor jezelf, maar zorg je er tegelijkertijd voor dat jullie onderlinge relatie niet verstoord raakt.

  1. Weet wat je wilt

Zorg allereerst dat je heel goed voor ogen hebt wat je precies wilt. Zet je wensen duidelijk op een rijtje. Schrijf ze desnoods op, zodat je tijdens het gesprek niets vergeet.

  1. Breng je wensen positief

Begin het gesprek niet met: ‘Ik vind het helemaal niks zo,’ maar probeer zo positief mogelijk te zijn. Benoem dus niet wat je níét wilt, maar benadruk juist wat je wél wilt.

  1. Verplaats je in je baas

Omdat je zo graag iets wilt bereiken, bestaat het risico dat je snel in de verdediging schiet of dat je juist heel aanvallend het gesprek in gaat. Maar probeer de rollen eens om te draaien en jezelf in je baas te verplaatsen. Stel jezelf de vraag: Wat zou ik ervan vinden als ik op zijn of haar stoel zou zitten? Door alvast na te denken over een oplossing, laat je zien dat je ook begrip hebt voor de kant van je baas. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik maak me zorgen om de Excel-spreadsheets die ik nu niet meer kan bijhouden. Maar misschien kan Victor dat voortaan doen?’

  1. Vraag je af wat belangrijk is voor je baas

Benoem de belangen van jouw baas en geef aan hoe jij daarbij gaat helpen. Probeer bijvoorbeeld aan te sluiten bij ontwikkelingen die je baas wil realiseren en zeg dat jij daar graag een steentje aan wil bijdragen. Denk aan een project dat eraan zit te komen of doelstellingen die jullie organisatie voor de toekomst heeft, en vertel wat jouw rol daarbij zou kunnen zijn.

Stel dat je baas wil gaan digitaliseren. Dan is het heel overtuigend als je hem voorstelt om met een project aan de slag te gaan dat daarbij kan helpen. Als je baas daarentegen juist wil dat iedereen zoveel mogelijk tijd besteedt aan de inhoud en jij wilt juist rapportages opzetten om van alles te kunnen meten en analyseren, dan sluit dat natuurlijk niet goed aan.

Als een vis in het water

Angelique paste mijn tips toe en had daardoor een heel prettig gesprek met haar leidinggevende. Ze heeft hem niet alleen duidelijk laten weten dat ze zich verantwoordelijk voelde voor haar oude werkzaamheden, maar ze had van tevoren ook al nagedacht over een oplossing. Doordat ze zich in zijn positie had ingeleefd, kon haar baas haar voorstel makkelijker accepteren. Er is nu een collega die een paar van haar oude taken overneemt, en zelf blijft Angelique er ook nog wat kleine klusjes naast doen. Ze voelt in haar nieuwe job inmiddels als een vis in het water!

Onderhandeltips-in-je-mailbox
Ontvang 10 keer per jaar gratis tips, inzichten en aanbiedingen over onderhandelen. Je ontvangt ook de gratis checklist onderhandelen.
Je gegevens worden nooit met anderen gedeeld.

Over De Onderhandelcoach – Jeanette de Haas

Ik geloof in samenwerken, vragen stellen en zakelijke relaties waarbij de belangen van alle partijen in evenwicht zijn.

Als onderhandelcoach werk ik 1-op-1 met ondernemers en in company met teams voor wie onderhandelen belangrijk is.

Heb je een belangrijke onderhandeling en zie je er tegenop? Laat mij je helpen!

Check het aanbod >>